Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вибрати чоловічу вишиванку

Як вибрати чоловічу вишиванку
 

У порівнянні з жіночими вишитими сорочками, асортимент чоловічих сорочок значно менший, але і тут, стикаючись безпосередньо з вибором найбільш комфортної і красивої моделі, багато людей переймаються з проблемою – яку все ж таки вибрати? Це стосується як онлайн магазинів, так і звичних сувенірних крамниць або магазинів сучасних рукодільниць. Як же правильно зробити свій вибір, щоб вишиванка не розчарувала?



Якщо задуматися про головні критерії вибору, то найчастіше ключовими факторами є: матеріал, фасон, колірна гамма і візерунок. Традиційно чоловічі вишиванки виготовлялися з самотканого льняного полотна, рідше – конопляного. Вишивка на сорочці робилася виключно вручну і мала свою сакральну символіку.

Зараз, звичайно, основна маса моделей шиється з синтетичного матеріалу, який прекрасно носиться, преться і служить дуже довго, та все ж можна знайти і моделі, виконані з натуральних тканин. Останні приємніші на дотик і до тіла, але дуже вимогливі у догляді, і до того ж дуже легко мнуться. Синтетичні тканини трохи поступаються за тактильними відчуттями натуральним, проте за ними набагато простіше доглядати.

Якщо говорити про крій, то тут можна виділити два основні варіанти – вишиванки без плечових швів і сорочки з коміром або стійкою. Який варіант вибрати? Тут потрібно приміряти – в чому тіло відчуватиме себе комфортніше, на тому варіанті і варто зупинитися.

Раніше кожен регіон України мав свою традиційну колірну гамму і орнаменти. Але і в ті часи кольори для майбутнього виробу завжди підбиралися відповідно до відмітних рис характеру власника. Так, блакитні тони більше підійдуть м'яким і спокійним особистостям, в той час як контрастний червоно-чорний орнамент краще вибирати людям темпераментним.

Що ж стосується візерунків і технік, з традиційно «чоловічих» варіантів декору сорочки до наших часів дійшла тільки класична вишивка хрестом. Але навіть в цій одній техніці існує величезна безліч орнаментів та візерунків, завдяки чому асортимент чоловічих вишиванок є настільки великим. При цьому кожен візерунок має своє значення і здатний підкреслити індивідуальність свого власника. Що означає той чи інший вишитий орнамент на сорочці, можна запитати у продавця або майстрині, яка виготовила цю вишиванку.

Не дивлячись на величезну різноманітність моделей і вишитих візерунків, все ж головним критерієм при виборі цього виду одягу завжди залишається те, чи подобається вам та чи інша вишиванка і наскільки комфортно ви себе в ній відчуваєте. А ми бажаємо вам, щоб ваша обновка вас не розчарувала і завжди дарувала тільки приємні емоції.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас