Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Натуральні барвники для великодніх крашанок

Натуральні барвники для великодніх крашанок
 

Вже сьогодні ми, за традицією, фарбуватимемо крашанки до великоднього кошика. Звісно, без проблем можна придбати барвники на будь-який смак у магазині та швидко пофарбувати яйця у яскравий та насичений відтінок. Проте, чи безпечні ці фарбники для нашого здоров’я? До складу більшості заводських харчових фарб входять речовини, здатні викликати алергію та можуть мати інший негативний вплив на наше здоров’я. Особливо продукти, фарбовані синтетичними барвниками, є небажаними для дітей, вагітних, а також алергіків і астматиків.



З однієї сторони, якщо говорити про фарбоване яйце, воно не є небезпечним, адже барвники контактують лише зі щільною шкаралупою, проте, якщо присутні тріщинки – синтетичні речовини можуть потрапити і в середину яйця.

Чому б нам не скористатися рецептами наших бабусь, та не приготувати фарбу для своїх крашанок самостійно? До того ж це, виявляється, зовсім просто!

Готуємо яйця до фарбування

Важливо, щоби яйця не потріскали під час варіння, що часто відбувається від різкого перепаду температур (коли ми яйце з холодильника одразу кладемо в гарячу воду). Тому перед початком варіння та фарбування яєць вийміть їх з холодильника, нехай вони набудуть кімнатної температури.

Потім яйця потрібно знежирити, аби фарба лягала рівніше. Для цього достатньо помити їх з содою (чи милом) та витерти насухо.

Отож, знежирені яйця будемо класти у підготовлені фарбники та варити. Який із запропонованих нижче способів фарбування ви б не обрали, завжди додавайте у посудину, в якій фарбуватимуться крашанки, трохи оцту – це допоможе відтінку лягати рівніше. Щоби відтінок був більш інтенсивним – можна залишити яйця фарбуватися на всю ніч у приготованому відварі.

Отож:

• щоби отримати жовтогарячий колір природнім способом, використовуйте куркуму: 2-3 столові ложки розчинити у гарячій воді та варити яйця як звичайно, після цього залишити яйця у жовтому розчині, аби вони краще «запам’ятали» колір;

• для того, щоби пофарбувати крашанки у синій колір – використовуйте червонокачанну капусту: наріжте її як звичайно та у воді з капустою відваріть яйця. Залиште яйця остигати у цьому відварі;

• класика жанру – лушпиння цибулі, яке надає крашанкам червоного кольору різної інтенсивності. У цибулевому відварі зваріть яйця, а потім можна ще на якийсь час залишити їх у воді, аби вони набули інтенсивнішого забарвлення;

коричневими ваші крашанки зробить міцний чай – відваріть у ньому яйця та залиште остигати і фарбуватись на ніч;

• для зелених крашанок підійде відвар кропиви – зваріть у ньому майбутні крашанки та залиште на ніч.

Пофарбовані яйця змастіть теплою рослинною олією – вони красиво блищатимуть, а колір виглядатиме більш багатим!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас