Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому хлопчики і дівчатка грають по-різному?

Чому хлопчики і дівчатка грають по-різному?
 

Бажаючи всього лише найкращого крихітці і намагаючись розвивати малюка всебічно, ви напевно заповнили всі скриньки і полички самими різноплановими іграшками: від ляльок до тракторів (а також усім, що між ними – гендерно нейтральними іграшками). Так чому ж ваша маленька принцеса продовжує тягнутися до ляльок, а юний чоловік і дня прожити не може без своєї машинки?



Почнемо з того, що з перших днів свого життя хлопчики і дівчатка вже з самого початку абсолютно різні. Все це через гормони, які на них впливали ще в утробі матері. Наприклад, з народження дівчатка виявляють більше інтересу до людей і обличь, на відміну від хлопчиків. Цим пояснюється і їхній інтерес до ігор з ляльками та м’якими іграшками (наприклад, тваринами), в той час як хлопчики спочатку полюбляють трактори і машинки.
 toy-plus
Також дівчатка, як правило, починають говорити раніше, і мова у них більш різноманітна, через що їм набагато цікавіше грати в ігри на уяву, а також імітувати в ігровій формі поведінку дорослих (доглядати за лялькою, як мама за дитиною, готувати їсти, прибирати, робити зачіски і т.д.). А ще одна важлива гендерна відмінність у грі, яка проявляється з самого дитинства: дівчаткам подобається грати з іншими дітьми один на один, а хлопчаки вважають за краще грати в групі з декількох дітей.

Хлопчики, з іншого боку, народжуються з більшою м'язовою масою, що, швидше за все, є причиною їх пристрасті до більш активних ігор (на відміну від дівчаток). Також вони краще справляються з завданнями, які потребують їхніх механічних і просторових навичок (наприклад, ігри з конструкторами, розвиваючими килимками, інтерактивними іграшками), і дійсно люблять такі ігри.

Це, звичайно, не означає, що ваша дитина до самого дитинства прив'язана до гендерних стереотипів, і що ви нічого не можете з цим вдіяти. Поповнюйте колекцію іграшок малюка не тільки тими іграшками, якими він звик грати, а й гендерно-нейтральними (і навіть гендерно-протилежними), щоб розвивати його всебічно.

Ви можете стимулювати інтерес маленької принцеси до фізичного розвитку, подаючи їй хороший приклад (тренуючись при ній) і заохочувати інші її інтереси, не властиві дівчаткам, коли вона пробує щось нове. Точно так само ви можете допомогти своєму маленькому чоловічку навчитися піклуватися про оточуючих, пропонуючи йому грати, якщо не з ляльками, то з м'якими іграшками тваринами, а також вказуючи на тата, як на приклад хорошого турботливого чоловіка.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас