Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сезонна алергія: як бути?

Сезонна алергія: як бути?
 

З приходом теплої пори до багатьох із нас завітає і сезонна алергія… Симптоми її відомі усім, адже кожна п’ята людина на планеті страждає від алергії! Серед найпоширеніших її проявів: подразнення очей, сльозотеча, набряки слизових оболонок, часте чхання, кашель, свербіння, висипи, а інколи, навіть, підвищена температура, блювота та важкі стани з поширеними набряками і порушенням дихання. Як же не хочеться, щоби прекрасний і улюблений багатьма весняний і літній періоди затьмарювали ці неприємні симптоми алергії! Тож які міри варто приймати людям, які страждають від подібних проблем?

Як впізнати алергію?

Деякі симптоми алергії дуже схожі із симптомами банальної застуди, проте ви завжди можете відрізнити ці недуги. Зокрема, алергію легко впізнати за специфічним відчуттям свербіння в очах та носі, частим чханням та водянистими, інколи достатньо сильними виділеннями із носа. При алергії відсутня ломота в тілі, яка часто супроводжує застуду.

Починаємо профілактику заздалегідь

Лікарі рекомендують людям, які страждають на сезонну алергію, починати приймати профілактичні протизапальні препарати заздалегідь: приблизно за два тижні до початку цвітіння тих рослин, алергія на які присутня. Такі заходи значно зменшать ризик виникнення усього «букету» симптомів, які зазвичай викликає у вас той чи інший подразник- алерген. Якщо ви не знаєте напевне, на що саме у вас алергія – спеціальні аналізи допоможуть визначити, що провокує неприємні симптоми. А за допомогою календарів, у яких вказано період цвітіння тієї чи іншої рослини у вашому регіоні, ви зможете визначити, коли починати профілактику. Звісно, всі ці заходи проводяться під контролем лікаря, лише він може призначити вам необхідні препарати, відповідні їх дози та надати компетентну консультацію з усіх питань.

Окрім препаратів…

Звісно, окрім медикаментозної профілактики, ви можете допомогти собі та облегшити непростий період загострення, дотримуючись деяких правил. Зокрема, під час цвітіння тих чи інших рослин, варто зачиняти вікна, коли ви знаходитесь в приміщенні, або їдете у транспорті, аби мінімізувати контакт з алергеном, коли ж ви знаходитесь на вулиці – одягайте маски, окуляри, що перешкодить потраплянню на слизові пилку, який і провокує алергію. Також, намагайтеся якомога частіше зволожувати слизові оболонки за допомогою фізрозчину, таким чином вимиваючи пилок, що уже потрапив на слизові.

І на останок – помилково вважати, що сезонна алергія – це тимчасова проблема, з якою ви легко справитесь самі. Тут обов’язково потрібна консультація спеціаліста, а самолікування може навіть призвести до погіршення ситуації. Найперше, що вам потрібно визначити – на що саме маєте алергію і яка це алергія, - тільки тоді можна говорити про правильне та ефективне лікування.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас