Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Алергія на пилового кліща: непомітна небезпека

Алергія на пилового кліща: непомітна небезпека
 

Ви вже, мабуть, колись чули про пилового кліща, але чи знаєте ви, що він є у кожному домі? У килимах, оббивці м’яких меблів, в ковдрах та подушках, в м’яких іграшках, - скрізь, де накопичується пил. А чим пиловий кліщ небезпечний для нас? Саме він є одним із провокаторів алергії, зокрема у дітей. Він може викликати кашель, алергічний риніт, навіть кон’юктивіт та бронхіальну астму. Адже алергени містяться у продуктах життєдіяльності кліща, у його хітині. Тож часто люди не здогадуються, що причиною їхніх проблем зі здоров’ям є маленька істота, яка навіть непомітна для нашого ока. Щоби розгледіти кліща, його потрібно збільшити у 50 разів (у грамі пилу може «мешкати» до 20 тисяч особин!).

Чому кліщ так любить нашу квартиру?

Домівка цього кліща – пил, який, як не крути, є у кожному помешканні. Пиловий кліщ живиться відмерлим епідермісом людей та домашніх тварин, часточками пуху та тканини з нашого одягу і подушок, залишками їжі, цвіллю, пилом… Цей кліщ не здатен вкусити, він не розносить інфекцію, проте його небезпека, власне, у алергічній реакції, яку він може викликати.

Коли виникає підозра?

Ймовірно, ви вже помічали «натяки» на алергію, та не здогадувались, що причиною її може стати непомітний для нашого ока, але присутній в кожному домі пиловий кліщ. Тож що має викликати у вас підозру? Якщо хтось із членів сім’ї страждає на хронічний кашель, який не піддається лікуванню, має хронічний риніт, який посилюється після сну (є контакт з подушками, ковдрою, адже наше ліжко – улюблене місце пилового кліща), або після проведення прибирання (підмітання, вибивання килимів, застеляння постелі) – можливо ви страждаєте від алергії на пилового кліща. Проте перевірити це можна лише лабораторно, після цього лікар призначить лікування. А от самолікуванням та самостійним встановленням діагнозів займатись не варто.

Менше кліщів – менше проблем

Звісно, повністю позбутись пилових кліщів неможливо, але можна зменшити їх кількість. Що для цього робити? – Не дозволяти пилу накопичуватись. Часте вологе прибирання (займаючись прибиранням, не оминайте «важкодоступних» місць, куди рідко навідується ганчірка), провітрювання приміщень, підтримання оптимального рівня вологості повітря у домі, вчасна зміна постільної білизни (не рідше, ніж раз на тиждень). А прати постільну білизну слід при температурі 60°С та вище – це також допоможе позбутися пилового кліща. Частіше провітрюйте подушки, ковдри, покривала, матраци.

Якщо алергію на пилового кліща вже виявлено – подушки з пуху та пір’я краще замінити на такі, які мають протиалергенне наповнення. Також, якщо в домі хтось має алергію, краще позбутися килимів, важких гардин, які накопичують багато пилу. Книжкові полиці нехай будуть засклені, узагалі, варто позбутися зайвих речей, які стають пилозбірниками: численні статуетки, картини, фото у рамках і т.п.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас