Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи корисні сухі сніданки?

Чи корисні сухі сніданки?
 

Сухі сніданки сьогодні доволі популярні. Тут нічого дивного, адже така їжа зручна в приготуванні та смачна, швидко насичує, а асортимент так-званих «швидких сніданків» просто вражає різноманіттям – кожен зможе обрати варіант на свій смак. Дітлахи теж люблять таку їжу, тож багато матусь пропонують своїм чадам саме такі сніданки – швидко та зручно. До того ж виробник позиціонує свій товар як корисну їжу – збагачена вітамінами та мікроелементами, як ідеальний варіант на сніданок для тих, хто дбає про своє здоров’я. Чи так це насправді?

Якими бувають сніданки швидкого приготування?

Сніданки швидкого приготування теж поділяються. Є миттєві (коли достатньо просто додати молока, йогурту, або кефіру і – вуаля – сніданок готовий), існують пластівці, які потрібно спершу обдати окропом та зачекати кілька хвилин, а є й такі, які варяться протягом 3-5 хвилин, - все це так-звані «сухі сніданки» швидкого приготування.

З’явились перші сухі сніданки – предки улюблених нами сьогодні пластівців-снеків, ще в середині 19 століття в Америці. Перші такі страви були не надто смачними, сьогодні ж технології приготування значно розвинулись, тож сучасні сніданки швидкого приготування стали смачними завдяки великій кількості добавок. Але чи корисні вони?

Переваги й недоліки швидких сніданків

Переваги таких сніданків очевидні – найперше, звісно, це зручність приготування. Жодних клопотів, кілька хвилин і смачний сніданок готовий, до того ж, для додаткової зручності, пластівці часто фасують у пакетики, які відповідають одній порції.

Щодо недоліків різноманітних пластівців, мюслі та снеків – одним з перших є їхня висока калорійність. У них багато цукру (у складі він стоїть на одному із перших місць, особливо коли йдеться про «дитячі» сніданки швидкого приготування) або, що ще гірше, мають у своєму складі штучні підсолоджувачі.

Часто сухі сніданки позиціонуються як корисна їжа для здоров’я і стрункості, проте в ході детальних досліджень було виявлено, що калорійність їх насправді дуже висока, а кількість клітковини (всупереч запевненням виробника) дуже незначна. Схуднути на таких сніданках – марна надія. Вони є джерелом так-званих легких вуглеводів з мінімумом користі і максимумом калорійності.

Ще один недолік таких сніданків – відсутність природних вітамінів і мінералів. Адже чим швидше готується злакова страва – тим менше в ній природних корисних речовин.

Тож не варто приписувати таким сніданкам незаслужених якостей. Здоровою їжею їх точно не назвеш, хоча, звісно, деякі із різновидів таких сніданків значно корисніші, ніж наприклад бутерброд з ковбасою – теж популярний в багатьох сім’ях «сніданок».

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас