Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Важливість сніданку для дитячого організму

Важливість сніданку для дитячого організму
 

Часто батьки скаржаться, що їх малеча навідріз відмовляється снідати. Справді, ранок багатьох малюків складається зі «стягування» з ліжечка, одягання поспіхом, пробіжки в дитсадок чи школу… Тут справді не до сніданку, адже ні часу, ні настрою, ні апетиту. Та чи можна пропускати сніданок малюкам?

Сніданок – це важливо!

Звісно, якщо ранок для вашої дитини – це суцільний стрес, про який сніданок може бути мова? Але пам’ятайте, що сніданок є ключовим прийомом їжі, тож ігнорувати його, тим паче дітям, неприпустимо. Проведено вже безліч досліджень, присвячених даному питанню, вчені вкотре доводять: діти і підлітки, які снідають, демонструють вищий рівень розумових здібностей ніж ті, хто пропускає цей важливий прийом їжі. Дослідники цієї теми переконані, що сніданок зміцнює пам'ять і підвищує успішність. Також, у дітей, які не снідають, може сповільнюватися обмін речовин, що в майбутньому спричинить поступове збільшення маси тіла. Стає зрозумілим: сніданок пропускати не варто!

Чому діти не хочуть снідати?

Класичною причиною відмови від сніданку є неправильно організований режим дня загалом та режим харчування зокрема. Дитина напередодні засиджується допізна, зранку не може прокинутися через відсутність режиму (постійно лягає у ліжко і прокидається в різний час), немає настрою, почувається втомленою… Подолати це можна лише раз і назавжди ввівши певні правила і чим швидше ви це зробите – тим краще.

Інколи батьки виправдовуються: мені шкода малюка, не хочеться ставити жорстких рамок, адже це дитинство, нехай насолоджується свободою… Якщо ви також міркуєте з такої позиції – маєте знати, що робите своєму чаду ведмежу послугу, не навчаючи її жити впорядковано з дитинства. По перше, в майбутньому ваша дитина може мати проблеми із самоорганізацією. По друге, помилково вважати, що режим – це якісь тортури для організму.

Насправді це не так, наш організм має свої біоритми, і жити згідно режиму – це абсолютно природно, людський організм прагне режиму. Тож привчайте дитину жити впорядковано – цим ви їй лише допоможете. Організувавши графік дня малюка, ви зможете прослідкувати, аби дитина прокидалася в такий час, щоби сніданок мав місце в її ранку. Піднімаючись з ліжка швидше, в дитини, банально, з’являється час для того, аби спокійно прокинутися, встигнути відчути голод та поснідати.

Відомий «прийом» - спробувати зробити сніданок більш вигадливим і яскравим візуально. Часом малечі просто не хочеться куштувати «скучну» кашу, а от на ту ж страву, оформлену з фантазією у смішну мордочку – малеча дивиться з більшим інтересом. Тож не полінуйтеся трохи пофантазувати.

А ще, не забувайте снідати самі, адже якщо у вашому домі є традиція – спільний сніданок, дитині і на гадку не спаде відмовлятися від ранкового прийому їжі, адже це своєрідний ритуал, так роблять мама і тато – отже так має бути.

Чим снідати?

Після нічного сну мозок відчуває нестачу енергії, а головним її джерелом є глюкоза. Але це зовсім не означає, що дитині зранку потрібно давати солодощі. Повільні вуглеводи – ось ідеальний сніданок як для дитячого, так і для дорослого організму. Такий сніданок засвоюватиметься поступово, забезпечуючи стабільний рівень енергії.

Каша – класика жанру, але саме каша із цілої крупи, а не мюслі. Доповнити таку страву можна натуральним медом, свіжими чи замороженими ягодами, фруктами, горіхами.

Омлет – ще один варіант вдалого сніданку, який забезпечить організм необхідними речовинами. Надавайте переваги омлету, приготованому в духовці, а не його смаженому варіанту. Кисломолочні продукти – теж чудовий варіант для початку дня. Тож сирна запіканка чи склянка натурального йогурту з фруктами можуть стати улюбленими ласощами для вашої малечі на сніданок.

Обговорюйте варіанти сніданків напередодні

Чудовий спосіб уникнути ранкових скандалів на тему «я не буду цього їсти» - обговорити з малюком варіанти його сніданку напередодні ввечері. Ви можете запропонувати дитині, наприклад, два варіанти сніданку – нехай обере той, який їй буде більше до смаку. А можна запропонувати страву і дати малюку можливість обрати доповнення до неї: «Ти завтра їстимеш кашу з яблучком чи з бананом?». Тоді дитина розуміє, що її думку враховують, сама обирає своє меню, тож тим самим зобов’язується не опротестовувати запропонований сніданок.

Також можна залучити дитину до підготовки сніданку – зранку на це навряд буде час, а от звечора можна попросити малюка приготувати прибори, або виставити інгредієнти для сніданку на видне місце, щоби зранку все вже було під рукою. Такі маленькі хитрості допомагають позбутися непотрібних нікому суперечок, адже дитина бере участь у організації свого ранку – це не лише вчить відповідальності, а й ліквідує момент, який часто опротестовують діти, коли їх просто ставлять перед фактом: роби (їж) те і те.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас