Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Секрети дитячої ваги

Секрети дитячої ваги
 

Є у мами один загадковий предмет... Вона часто викладає мене на нього і уважно дивиться. Буває, що потім мама стає радісною і починає грати зі мною, або навпаки, сумною і відразу ж приймається годувати... Ось виросту і обов'язково дізнаюся, в чому секрет, а ще зроблю так, щоб мама завжди раділа.



Діти відмінно бачать і точно відчувають, як змінюється настрій їхніх мам, і, можливо, саме таке враження справляють на дітей ваги. Але ж і справді, вага дитини – це як раз той фактор, який може маму як порадувати, так і сильно засмутити. Чому так відбувається?

Насправді питання ваги дуже важливе. Завжди вважалося, якщо малюк поправляється, значить, він здоровий, і мама за ним добре доглядає.

Коли бабуся права на всі сто?

Століттями стан здоров'я дитини визначали тільки за зовнішніми ознаками. Хорошим показником були пухкі щічки і складочки на ручках і ніжках. Не можна сказати, що наші предки сильно помилялися у своєму оціночному підході, адже у малюків, які отримують достатньо повноцінної їжі, формується невеликий шар підшкірного жиру. Якщо ж молоко у мами низькокалорійне, воно не може служити якісним харчуванням для дитини. Тому у малюка буде обвисла шкіра через відсутність жирового прошарку. У такому випадку дитина буде слабо набирати вагу. Ще одна ознака недостатньо жирного материнського молока – рідкий стілець у малюка, менше 1 разу на день.

А що кажуть лікарі?

На сьогодні медики досить точно розрахували, як має змінюватися вага дитини в перші 6 місяців. Детально про це ми дізналися у лікаря-педіатра Наталії Гейко.

«Протягом першого тижня після народження малюк не набирає, а навпаки, втрачає вагу. Це лякає багатьох мам, але втрата від 5 до 10% (в середньому 170-280 г) – природний процес, адже пологи – стрес не тільки для організму мами, але і для малюка. Крім того, в перші дні дитина адаптується до нового світу: за 3-5 днів у неї звільняється сечовий міхур і кишечник, випаровується вода зі шкіри. На другому тижні малюк повністю наганяє втрачене і починає активно додавати у вазі.

Дітки, які отримують достатньо повноцінної їжі, додають від 115 до 120 г протягом перших тижнів. За один місяць це приблизно 450 г. Проте дитина може набирати і до 900 г на місяць. При грудному вигодовуванні це абсолютно нормально, і малюка не потрібно обмежувати в їжі. Звертати увагу варто не на велику надбавку у вазі, а на оборот, на малу.

Є, звичайно, винятки з правил. До них можна віднести худих дітей, які додають не стільки в вазі, скільки в зрості, а також генетично маленьких дітей, у яких батьки маленького росту і невеликої ваги».

Про що розповість підгузник?

До речі, підгузники – ще один орієнтир для мами. За ним можна визначити, чи достатньо їжі отримує малюк. До кінця першого тижня дитина повинна мочити підгузки не менше 7 разів на день. Щодня кількість сечовипускань збільшується. Наприклад, на 14 день норма спорожнення для хлопчиків становить 12-18 разів, для дівчаток – 10-16 разів. Щоденний стілець жовтого або гірчичного кольору – показник того, що малюк харчується добре і отримує достатньо калорій для нормального розвитку.

З усіх засобів гігієни для новонароджених вибирайте спеціальні підгузники, призначені для використання з перших днів життя. Така серія є в лінійці Helen Harper Baby. Дихаючі підгузники дбайливо піклуються про дитячу шкіру, захищають її від пелюшкового дерматиту.

І ще одна порада мамам від Наталії Гейко: «Проводьте зважування не частіше ніж один раз на тиждень. Це забезпечить більш коректні показники і не стане причиною для зайвих хвилювань».

Так що, мамо, клади мене на свій загадковий предмет тільки по неділях, щоб потім я завжди міг пограти з татом.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас