Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як визначити, чи вистачає дитині грудного молока? (частина 2)

Як визначити, чи вистачає дитині грудного молока? (частина 2)
 

Як же розрахувати необхідну кількість молока конкретно для Вашого малюка?

Прочитавши попередню статтю, складається враження, що перераховані методи визначення того, чи вистачає Вашій крихітці матусиного молока не зовсім ефективні. І справді, подумайте самі: одного разу малюк висмоктує менше молочка, бо він просто відчув спрагу (якщо Ви читали наші попередні статті, то знаєте, що грудне молоко служить немовлятам і їжею, і питтям) і, відповідно, висмоктав мало молока (тільки «переднє» молоко, яке є менш поживним). Наступного разу, вже зголоднівши, висмоктав у кілька разів більше, адже потребував повноцінно пообідати.



Виходячи з цих та інших вищенаведених аргументів можна зробити висновок, що зважування будуть більш-менш об’єктивними тільки в тому випадку, якщо Ви зважуватимете крихітку до і після кожного годування, протягом доби, а потім вирахуєте середній арифметичний показник. Навряд, хтось візьметься проводити такі експерименти, адже це забере купу часу та нервів.

Спеціалісти із грудного вигодовування рекомендують у випадку підозри на те, що не вистачає молока, важити дитину щотижня. Здоровий малюк при достатньому харчуванні кожного тижня набирає в вазі від 120 до 500 г. Отже, якщо Ваша дитина набирає за тиждень менше 120 г – це може бути сигналом про те, що молочка, все-таки, не вистачає.

Декілька порад для жінок, які мають підозри, що їхнього молока не вистачає для дитини (зокрема – малюк прибавляє у вазі за тиждень менше 120 г):

• переконайтеся, що правильно прикладаєте дитя до грудей;

• якщо до цього Ви дотримувалися суворого графіку годувань - відмовтеся від нього і почніть годувати «на вимогу»;

• не обмежуйте тривалість годувань (навіть якщо малюк знаходиться біля грудей більше години - це може означати, що механізм грудного вигодовування ще не до кінця встановився, малюку доводиться багато працювати, щоби видобути потрібну кількість молока (природньо – молока виробляється стільки, скільки потрібно конкретно Вашій дитині, можливо цей механізм ще не до кінця сформувався саме у зв’язку з тим, що Ви, наприклад, обмежували годування графіками чи по-іншому втручалися в природній процес);

• не давайте дитині додатково нічого крім грудей (пустушка також сюди входить), адже це також може порушити природнє формування механізму вироблення грудного молока, більш детально про це читайте у попередніх статтях розділу.

P.S. Ще один спосіб переконатись, чи вистачає молока: порахуйте, скільки разів дитина пісяє протягом доби. Якщо більше 8-10 разів (після другого тижня життя) – причин для хвилювання немає, молока вистачає.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас