Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Догляд за дитячою шкірою влітку

Догляд за дитячою шкірою влітку
 

Літо – улюблена пора для багатьох. В цей час нам хочеться бути ближче до природи, частішими і тривалішими стають прогулянки на свіжому повітрі. Особливо літньому сонечку радіють молоді матусі, які можуть більше часу гуляти з малечею, а самі прогулянки стають веселішими і цікавішими: можна погратись в пісочниці, побігати по травці, довше погойдатись на гойдалках…



Проте матусі мають знати, що літнє сонечко, безпечно несе нам велику користь, але, поряд з цим, може і нашкодити, якщо ми не знаємо важливих «правил техніки безпеки» перебування на сонці з дитиною. Спекотна пора часом приносить такі проблеми, як попрілості, дерматити, проблема надмірної сухості шкіри. Тож в літній період шкіра малюка потребує особливого догляду.

Мабуть, найбільш поширена і неприємна проблема – це попрілості на ніжні дитячій шкірці. Вони можуть виникнути в будь-яку пору, та, все ж, влітку є найбільше шансів зіткнутися з даною проблемою. Попрілості – це запальні захворювання шкіри, які виникають через подразнення шкіри аміаком, що утворюється внаслідок розпаду солей сечової кислоти. Найчастіше попрілості виникають саме у складочках.

Пелюшковий дерматит – ще одна неприємність, яка потенційно може докучати дитині в спекотну пору. Виникає вона після контакту з підгузником і може бути як наслідком індивідуальної непереносимості дитини (не підходить підгузник, схильність до алергічних реакцій), так і виникати через неправильний догляд (підгузник змінюється недостатньо часто, дитині задушно, відбувається перегрівання). Як наслідок можуть з’являтися почервоніння, подразнення, свербіння, сухість та лущення шкіри.

Тож стає зрозумілим, чому саме літо є тією порою, коли подібні проблеми можуть з’явитися з найвищою імовірністю, адже через спеку є більше шансів перегрітися, спітніти та спровокувати появу неприємних проблем. Аби уникнути їх, дотримуйтесь простих, але важливих правил.

• По перше, намагайтеся, аби в жаркі дні дитя менше часу перебувало в підгузнику. Дозвольте малечі прийняти повітряні ванни, звільнивши її від підгузника та одягу. Адже яким би хорошим, якісним не був підгузник, він парить тіло, що влітку особливо імовірно.

• Намагайтеся уникати прогулянок в години, коли сонце найбільш активне. Обідній час краще перечекати вдома, а на прогулянку виходити або зранку, або після 16 години.

• В спеку одягайте дитя в легкий одяг із натуральних тканин, який не приставатиме щільно до тіла, а матиме «вентиляцію».

• Влітку кількість водних процедур, звісно, збільшується. Купайте (підмивайте) маля якомога частіше. Адже піт і залишки сечі в літню спеку швидко викликають подразнення на тендітній шкірці крихітки.

• Використовуйте лише якісні засоби для догляду за дитячою шкірою, надавайте перевагу тим засобам, в яких багато натуральних компонентів. Наприклад череда, солодка знімають почервоніння і свербіння, лущення, ромашка має заспокійливу та протизапальну дію.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас