Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сезон консервації: як стерилізувати банки?

Сезон консервації: як стерилізувати банки?
 

Літо і перші врожаї ягід відкрили сезон консервації. Ми бажаємо на довше зберегти дари щедрої пори, аби мати змогу взимку насолоджуватись смаком літа. Тож варимо ароматні джеми та варення, заморожуємо плоди.



Кожна господиня знає, що консервація починається з стерилізації банок. Якщо провести стерилізацію недостатньо ретельно, на поверхні посуду для ваших домашніх заготовок можуть залишитися мікроорганізми, що призведе до швидкого псування. Тож даний етап є дуже важливим у всьому процесі консервування.

Які способи стерилізації існують? Читайте та обирайте найбільш зручніший.

Стерилізація в духовці

Чисто вимиті банки слід поставити в духовку (не важливо в холодну, чи розігріту). Сухі банки можна помістити в духовці дном до догори, а мокрі краще дном до низу, аби волога стікала. Трилітрові банки слід витримати приблизно 25 хвилин при температурі 150°С, а менші – до 15 хвилин. Після закінчення стерилізації вимкніть духовку, банки можуть залишатись в ній, доки трохи не остигнуть.

Разом з банками в духовку можна покласти вимиті кришки, стерилізувати їх слід приблизно стільки ж часу, скільки й банки.

Стерилізація в мікрохвильовці

Для такого способу стерилізації згодяться лише невеликі банки, ємністю не більше 1 л. Їх слід наповнити водою на 2 - 2,5 см і помістити у мікрохвильову піч, переведену на потужність 800 Вт. Стерилізуватимуться банки в міру википання води.

Стерилізація парою

Закип’ятіть трохи води у широкій посудині, після цього надійно встановіть зверху сито, друшляк чи плоску тертку, поверх розмістить чисті банки, догори дном. Стерилізуйте літрові банки протягом 10 хвилин, трилітрові – до 25 хвилин. Обробка парою має закінчуватись після того, як по стінках банки почнуть стікати краплі води, відбудеться конденсація.

Парою можна простерилізувати банки також у мультиварці чи пароварці.

В чашу мальтиварки налийте приблизно 250 мл води, закрийте кришку та ввімкніть режим «На парі», виставте потрібний час (в залежності від того, скільки у вас банок та якого вони розміру). Коли на дисплеї почнеться зворотній відлік часу – слід відкрити кришку та встановити решітку для готування на пару, на яку і розміщуємо попередньо вимиті банки догори дном. Час стерилізації – до 10 хвилин.

Таким самим способом можна стерилізувати банки, використовуючи пароварку.

Після закінчення стерилізації не можна перевертати банки догори дном чи доторкатися до горлечка руками.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас