Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Молода картопля: для здоров’я та стрункої фігури

Молода картопля: для здоров’я та стрункої фігури
 

Молода картопля – цінний дарунок літа, який радує не лише своїм смаком, а й користю. До того ж, цей продукт можна навіть тим, хто хоче схуднути. В молодій картоплі цілий ряд вітамінів: A, C, E, K, вітаміни групи В, фолієва кислота, холін, ніацин, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, йод, сірка. Молода бульба є повноцінним джерелом білка! А ще, вона багата на біофлавоноїди – це група речовин, які зміцнюють стінки судин. Саме молода виграє за користю перед картоплею, яка пережила зиму.



До речі, яка картопля вважається молодою? - Та, яку збирають приблизно через два тижні після закінчення цвітіння. Відрізнити її легко за тоненькою шкіркою, що без зусиль здряпується навіть нігтем, є м’якою та прозорою.

А як вам твердження, що молода картопля не шкодить фігурі? – Тут все пояснюється тим, що у даному продукті мало простих вуглеводів і практично відсутні жири, а «поганого» холестерину немає зовсім. Зате, вона містить корисну для травлення клітковину, органічні кислоти. Також, завдяки вмісту калію, даний продукт сприяє виведенню зайвої рідини із організму. А через мінімальну кількості калорій, молоду картоплю сміливо можна зараховувати до дієтичних продуктів (у вареній молодій картоплі всього 75-90 ккал на 100 г).

Ну і ще один «бонус» молодої картоплі – вона містить антиоксиданти, тож є другом нашої краси та молодості.

Як вибирати молоду картоплю?

Обираючи картоплю, зверніть увагу на її забарвлення: воно має бути однорідним, без темних плям, чи зеленуватих ділянок. Зелені плями особливо небезпечні, з ними потрібно бути обережними, адже такі плями свідчать про накопичення в цих ділянках отрути соланіну (отруйного глікоалкалоїду, що виробляється в рослинах). Обирайте бульби середньої твердості, адже занадто тверді коренеплоди швидше за все піддавались рясному обробленню хімікатами задля кращого зберігання. А також, якщо є змога, розріжте бульбу, аби переконатись, чи відсутні плями всередині.

Якщо картопля на зрізі занадто волога – є підозра на перенасичення нітратами. Спробуйте розламати шматочок – чи присутній характерний хрускіт? Він свідчить про високу якість картоплі, а от його відсутність і «ватяність» коренеплоду має вас насторожити. Зауважте, чи, випадково, немає картопля відчутного запаху хімікатів.

До речі, дрібні картоплини на 30% багатші корисними мікроелементами і вітамінами, ніж великі, візьміть це до уваги, бажаючи взяти максимум користі від продукту.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас