Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Травма у дитини – що робити батькам?

Травма у дитини – що робити батькам?
 

Діти – такі непосиди, що часом угледіти за всім, що вони творять, просто неможливо. Якщо ваша дитина травмувалася – вдарилася головою, кінцівкою, обпіклася або просто впала, не варто впадати в паніку, а важливо вчасно і правильно оглянути дитину і надати їй першу допомогу. Як це зробити?



Для початку, запам'ятайте – навіть якщо після падіння дитина встала і продовжила безтурботно грати, це не привід залишити все як є. Іноді дитина може не відчувати гострий біль в перший час або не звернути на нього належної уваги в куражі гри. Що робити?

Підійдіть і уважно огляньте травмовану ділянку, надайте першу допомогу і вирушайте в травмпункт. Необхідний якісний огляд дитині можуть зробити як в державній лікарні, так і приватній клініці, як Євромедцентр - http://euromed.ua/trends/travmatologiya, головне, не пускайте все на самоплив і обов'язково пройдіть обстеження після травми, так як тільки лікар може нормально поставити діагноз. Далі ж ми поговоримо докладніше про те, що ж робити батькам у кожній з ситуацій.

Травми голови

Не враховуючи зчісаних колін і саден, різні пошкодження голови є найпоширенішими травмами у дітей різного віку. Як дитина може забитися? Легко – починаючи з того, що просто невдало перевернеться на дивані, поки ви відвернулися, ударившись головою об підлогу або меблі, і закінчуючи різноманітними рухливими іграми, коли хтось може штовхнути або сам малюк через неуважність може оступитися. Що ж робити?

Якщо протягом перших 15 хвилин після удару дитина заспокоїлася, немає запаморочення, нудоти і блідості, значить, швидше за все малюкові пощастило, і він відбудеться простою шишкою. Якщо цих симптомів немає, то все одно протягом 48 годин поспостерігайте за малюком – чи не зіпсувався у нього апетит, чи не погіршилися увага і пам'ять, і звичайно ж, відвідайте лікаря для огляду, щоб уникнути прихованих травм, наприклад, тріщини, не кажучи вже про те, якщо хоч один із симптомів проявився відразу.

Травми зубів

Нерідко при падінні можуть пошкоджуватися і зуби, особливо часто це стосується передніх зубів. Якщо після падіння у дитини почали хитатися зуби, покажіть її лікареві, щоб уникнути серйозних наслідків. Це найлегша травма, яка може бути у дитини з ротовою порожниною – як правило, у дітей через пару днів зуби, що хитаються відновлюють свою міцність, стаючи на місце.

Набагато гірше, якщо корінний зуб надколовся або випав. Надколотий зуб допоможе відновити стоматолог, а ось з вибитим все набагато складніше. Реімплантувати вибитий зуб можна, якщо з моменту травми пройшло не більше 30 хвилин. Для цього втрачений зуб беруть за коронку, ні в якому разі не торкаючись кореневої частини, щоб не пошкодити сполучну тканину, ретельно промивають під проточною водою і акуратно вставляють назад. Якщо вставити не вдається, занурте зуб в молоко і зверніться за терміновою стоматологічною. допомогою. Якщо все зробити правильно, зуб легко стане на своє місце і відновить всі свої функції протягом декількох днів.

Травми кінцівок

Садна, дрібні рани і подряпини – це звична справа для кожної дитини. Але ось як розпізнати, чи серйозно забилася дитина, чи можна просто промити перекисом водню і все пройде? Небезпечні рани розпізнати досить легко, якщо є хоча б одна з перерахованих вище ознак: кровотеча з рани не заспокоюється тривалий час (говорить про глибоку рану), всередині є сторонній предмет, після обробки і зупинки кровотечі краї рани набрякли, набрякли, з'явився гній, у дитини після травми раптово піднялася температура, є гематома, яка не сходить (може говорити про закритий перелом). У всіх випадках, коли перекисом або йодом не обійтися, обов'язково зводіть дитину на огляд до лікаря і проконсультуйтеся про подальше лікування.

Опіки

Причини опіків у дітей можуть бути абсолютно різні – починаючи від тривалого перебування на сонці в літній період і закінчуючи різними гарячими поверхнями і речовинами. Розділяють 3 ступені опіків, при яких пошкоджується тільки верхній шар шкіри, верхній і середні шари, і глибокі опіки, які пошкоджують шкіру, м'які тканини, нервові закінчення і судини. При будь-якому ступені опіків ні в якому разі не змащуйте їх маслом, кремами і різними антисептиками, якщо вам цього не прописали лікарі. Найкраще, що ви можете зробити – це накласти товсту стерильну пов'язку. І, звичайно, як можна швидше постарайтеся доставити дитину на огляд до лікаря.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас