Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибір зубної пасти – які варіанти існують?

Вибір зубної пасти – які варіанти існують?
 

Як ви думаєте, яке питання найчастіше стоматологи чують від своїх пацієнтів? Правильно – якою зубною пастою краще користуватися для щоденної гігієни ротової порожнини? Всі колись задавали це питання стоматологу, отримуючи неоднозначну відповідь – та, яка вам подобається і підходить. Та все ж, яку пасту вибрати для всієї родини, і на що варто звернути увагу, купуючи тюбик пасти того чи іншого виробництва? Про це ми розповімо далі.



Все розмаїття зубних паст умовно можна розділити на 4 великі групи: відбілюючі, лікувально-профілактичні, лікувальні та гігієнічні. Перша група найбільш розрекламована – сьогодні кожен знає про пасти нового покоління, що містять синтетичні гранули, які поступово розчиняють темний наліт. Для отримання першого результату необхідно чистити зуби такою пастою 2 рази на день протягом місяця. Але якщо дійсно Вас бентежить колір ваших зубів, набагато ефективніше буде звернутися в стоматологічну клініку.

Використовувати відбілюючі пасту дітям і людям з ослабленою емаллю або карієсом протипоказано, так як спеціальні синтетичні речовини діють певним чином на поверхню зуба, а у цих груп людей вона і так досить слабка або ще не сформована.

Лікувально-профілактичні – це пасти, в складі яких є допоміжні речовини, які сприяють захисту зубної емалі від карієсу або ясен від пародонтозу. До цієї групи паст можна віднести 90% всіх паст, представлених на полицях вітчизняних магазинів. Яку з них вибрати? Тут варто спиратися лише на власні вподобання і відчуття. Вони підходять для повсякденного використання, допомагаючи підтримувати ротову порожнину в порядку, однак для дітей ці пасти також не підходять, так як часто в складі містять фтор, і якщо дитина проковтне пасту – це точно не піде на користь її здоров'ю.

Лікувальні пасти умовно можна розділити на 2 групи – ті, що зміцнюють емаль і допомагають впоратися з карієсом, і ті, що заспокоюють ясна, позбавляючи пародонтозу і кровоточивості ясен. Хоча ці пасти завжди мають незвичний специфічний смак, ефект від їх використання буде помітний лише через 2 тижні. Купувати лікувальні пасти варто виключно в аптеках.

Остання група паст – гігієнічні, вони ні з чим не борються і не мають практично ніякого впливу на ротову порожнину, не рахуючи чисто освіжаючого ефекту. До розряду цих паст відносяться і дитячі, так як вони не повинні містити токсичних речовин, хоча які можуть бути і корисні для емалі і ясен. Але поки дитина не навчиться правильно чистити зуби, не ковтаючи пасту, краще обійтися саме цим варіантом.

Щоденний догляд за ротовою порожниною важливий для збереження здорової і красивої посмішки, і в цьому питанні хороша щітка грає не меншу роль.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас