Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зрозуміти, що дитина вже готова сісти за шкільну парту?

Як зрозуміти, що дитина вже готова сісти за шкільну парту?
 

Багато батьків хочуть віддати свою дитину в школу якнайшвидше, адже перспективи 12-річного навчання стають все реальнішими, тож мама й тато майбутнього школярика активно наполягають, що їхньому чаду вже пора у школу, адже дитині без кількох місяців шість, а потім не хочеться сидіти за шкільною партою ледь не до 20 років. Ми апелюємо до того беззаперечного факту, що сучасні діти розвиваються дуже активно, вміють читати, писати, рахувати задовго до шестирічного віку, який є загальноприйнятим для вступу до школи. Проте, психологи наполягають, що не тільки знання дитини мають значення, а й психологічна готовність до шкільного життя, устрою.



Ви також знаходитесь перед дилемою: віддавати дитину в школу цього року, чи, все ж, зачекати до наступного, коли малечі буде повних шість? Читайте наші поради і робіть правильні висновки.

Тільки з шести?

Закон України «Про загальну середню освіту» говорить, що зарахування учнів до першого класу здійснюється, зазвичай, з шестирічного віку, тобто якихось жорстких рамок тут не існує, лише рекомендації. Найбільш вірний орієнтир того, чи готова дитина почати шкільне життя – рівень її загального розвитку. Психологи говорять, що навіть вміння рахувати чи читати ще не є показниками «готовності».

Найперше, вчитель і психолог звертають увагу на те, наскільки дитина фізично, емоційно і психологічно готова вчитися. І тут інколи кілька місяців можуть бути вирішальними, адже досвідчені педагоги стверджують, що різниця між дитиною, якій є повних шість, і дитиною, якій «майже шість» - відчутна у більшості випадків. Окрім елементарних знань, якими має володіти майбутній учень (вміння писати, рахувати…) важливий момент – психологічна готовність концентруватися на завданні, вміння розуміти його. Адже дитині в першому класі потрібно «висидіти» п’ять уроків, що не завжди просто для першачка. Буває, діти приходять до дому і не пам’ятають, які були заняття, як звати вчителя, що вивчали… І не тому, що малюк недостатньо розумний, він просто поки не достатньо дорослий.

Наслідком того, що дитина пішла в школу «зарано» є, найперше, складний і тривалий адаптаційний період, низька успішність (при чому ситуація може повторюватись у середніх класах, коли навантаження зростатиме).

Як визначити готовність дитини до того, аби піти в перший клас?

Вміння концентрувати увагу на одному завданні є дуже важливим для майбутнього школярика. Тож дайте дитині якесь нескладне завдання, наприклад запропонуйте їй невеликий друкований текст (середній шрифт) та попросіть закреслити всі букви «А». Норма, якщо дитина змогла сконцентруватись на завданні протягом близько 10 хвилин і за цей час встигла опрацювати 5-7 рядочків тексу.

Також, за допомогою нескладних завдань, які часто зустрічаються в дитячих журналах (наприклад, з’єднати точки, аби утворився малюнок) оцініть рівень розвитку дрібної моторики. Також, можна запропонувати дитині вирізати нескладну фігуру – теж гарний тест на розвиток дрібної моторики.

Звісно, важливим є і розвиток мовлення: наскільки добре дитина говорить, висловлює свою думку. Для проведення міні-тесту, прочитайте дитині розповідь на кілька речень і попросіть переказати її своїми словами.

Успіху вашому школярику!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас