Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Питний режим немовляти у спекотну пору

Питний режим немовляти у спекотну пору
 

В задушливі дні мами немовлят, які знаходяться на грудному годуванні, турбуються: чи потрібне дитині додаткове пиття? Адже відомо, що мамине молочко замінює крихітці і їжу, і рідину. Тож чи потрібно давати грудничку воду додатково?



Грудне молоко і нічого більше?

Чи знали ви, що склад грудного молока змінюється не лише відповідно до віку дитини, поряд з її зростанням та зміною потреб організму, а й відповідно до зміни пори року: взимку в молоці з'являється більше жирів, а влітку, в жарку погоду, - більше води. Тож природа продумала все до дрібниць і, теоретично, немає потреби давати дитині до 6 місяців додаткового пиття. Проте…

Давати чи не давати воду додатково?

В дитячому організмі обмінні процеси відбуваються швидше, ніж в організмі дорослої людини. А основні шляхи втрати води організмом – це потовиділення та зволоження повітря під час його вдихання. Тож виходячи з цієї інформації ви можете самостійно дійти висновку, наскільки у конкретній ситуації вашого малюка є необхідність у додатковому споживанні води (іншої рідини). Оцініть, рівень зволоженості повітря у приміщенні, в якому проживає дитя, і скільки вологи витрачає маленький організм на зволоження. Якщо у вашому домі пересушене повітря – питання з даванням додаткової рідини малечі стає справді актуальним. Та в спекотну пору уникнути втрат рідини не вдасться, тож додаткова водичка стає справді потрібною.

Потреби організму

Якщо ж говорити про конкретні показники, то добова потреба у воді – це, орієнтовно, 30 мл на 1 кг маси тіла. Відштовхуючись від цих даних, ви можете визначити, скільки води може споживати ваша дитина і пропонувати їй цю можливість. А далі дитя вже самостійно визначиться – пити йому водичку, чи такої потреби немає. Температура води для новонародженого має становити близько 30°С, піврічним малятам можна пропонувати трохи холоднішу рідину – близько 20°С.

Що може свідчити про те, що рідини не вистачає?

Немовля усі свої потреби висловлює в один спосіб – через плач. А мама вже вчиться розуміти малечу, задовольняючи її природні потреби: годуючи, вкладаючи спати, забезпечуючи сухість, комфорт та відчуття безпеки.

Коли в організмі не вистачає рідини – погіршуються процеси травлення (кишкові соки стають густішими і не справляються зі своїми завданнями). Це, звісно, приводить до дискомфорту, викликає болі в животику, дитина сигналізує про проблему. Запропонуйте малечі водичку додатково – можливо саме її нестача є причиною дискомфорту та неспокійного сну крихітки.

Тож з усієї описаної інформації робимо наступні висновки: якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні і в приміщенні, де вона проживає, комфортні умови (задовільні температурні показники та показники вологості повітря, дитина не перегріта) – давати водичку додатково не потрібно. Якщо ж якась з цих умов не дотримана – є сенс давати додаткову рідину. Завдання батьків – пропонувати, а дитина вже сама вирішить, орієнтуючись на свій організм, який ніколи не обманює.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас