Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Силікони у наших шампунях: чи варто їх боятися?

Силікони у наших шампунях: чи варто їх боятися?
 

Сьогодні багато з нас переживають таку-собі «силіконову фобію». Що мається на увазі? – Якщо, вибираючи товар у супермаркеті, в складі шампуню, чи іншого засобу з догляду за волоссям ми бачимо «ворога» - одразу ж відставляємо тюбик в сторону, адже хто хоче псувати собі шевелюру?.. (до речі силікони слід шукати не лише в засобах для догляду за волоссям, а й у косметиці для обличчя та в декоративній косметиці). В нашій свідомості вже закріпилась пересторога і думка про те, що завдяки силіконам волосся справді виглядає більш блискучим і рівним, та вони забивають пори, сприяють випаданню і пересушуванню локонів, словом – є винуватцями чи не всіх проблем із волоссям. То чи справді такі вони вже небезпечні, ці силікони? І з якою метою їх використовують виробники, для чого вони взагалі присутні в складі нашої косметики?

Що воно таке?

Силікони – це полімери, що є високомолекулярними сполуками кремнієвого вуглецю. В косметиці вони використовуються вже доволі давно і не є якимось сучасним досягненням, або даниною моді. Є силікони і в засобах по догляду за шкірою та волоссям, і в сонцезахисних засобах, і в лаках та гелях для укладки, в дезодорантах, декоративній косметиці, лаках для покриття нігтів... Чому є такими популярними? Все тому, що силікони надають косметичним засобам багато важливих властивостей:

• Утворюють на поверхні шкіри захисну плівку, яка утримує вологу всередині та захищає від впливу чинників зовнішнього середовища.

• Надають гладкості, вирівнюють поверхню шкіри, тому застосовуються в кремах, в основах під макіяж.

• Знижують алергенність інших косметичних компонентів.

• Присутність силіконів у засобах для волосся робить саму волосину рівнішою та товстішою – значно спрощуючи процес укладання локонів.

• Завдяки силіконам швидше висихають наші лаки для нігтів.

• Можуть забезпечувати як глянцевий блиск, так і матування.

Як шукати?

На етикетці своїх засобів ви легко (і швидко!) знайдете силікони за такими закінченнями «-con», «-conol» або «-siloxane».

Чому боїмось?

Звісно, «силіконова фобія» з’явилась не на пустому місці, історії про забиті пори і «парниковий ефект» на голові - не просто «страшилки». Насправді, є силікони, які дуже погано вимиваються, вони дійсно беруть волосину в такий-собі захисний кокон, накопичуються і з часом стають причиною погіршення стану волосся. Те саме відбувається і з шкірним покривом. Через накопичення силіконів корисні речовини не можуть потрапляти на волосину, і навіть фарба для волосся може погано братися. Тож, виходить, всі історії про вплив силікону є достовірними, просто, на щастя, такий вплив мають далеко не всі їх види.

Хоча силікони отримують з натурального продукту (кварцу), але в процесі синтезування відбувається хімічна обробка, тож в результаті виходить вже не натуральний, а синтетичний компонент. Природно, екобренди ставлять силікони в кінець списку інгредієнтів своєї продукції через це. Також, їх можуть замінювати рослинними маслами і восками, але не існує іншого такого компонента (особливо повністю натурального), який давав би ефект, аналогічний тому, що ми отримуємо завдяки наявності силіконів у складі того чи іншого продукту (в даному випадку косметичного).

Варто підкреслити, що використовують силікони для чисто візуального ефекту (наприклад завдяки їх присутності у шампуні, або кондиціонері наші локони виглядають більш шовковистими, легше розчісуються після миття…), та силікони не всмоктуються в шкіру і змиваються доволі легко (а разом з ними і ефект від них).

Силікони є навіть у дитячих засобах

Наприкінці хочеться сказати ще кілька слів на захист силіконів, які сьогодні часто звинувачують у всіх проблемах зі шкірою і волоссям. Зверніть увагу, рідкий силікон Диметикон присутній у більшості косметичних засобів. Ви знайдете його у кремах, шампунях, кондиціонерах, у засобах із позначкою «для засмаги» і навіть у дитячих косметичних засобах. Боятися цього силікону не слід, адже він не всмоктується в шкіру, проте завдяки своїй здатності «замикати» вологу у верхніх шарах епідермісу, попереджує пересушування шкіри та захищає від шкідливого впливу чинників зовнішнього середовища. Саме тому даний силікон такий популярний, та дія його припиняється одразу після того, як засіб змили зі шкіри. Крім того, Диметикон застосовується в медицині – він зменшує поверхневий натяг повітряних бульбашок, цим самим знижує газоутворення. А оскільки даний силікон не всмоктується в кишечнику – це дозволяє застосовувати його навіть у засобах для немовлят (найпопулярніший аналог цього силікону - славнозвісний Еспумізан).

Тож, як виявилось, не такий страшний силікон, як його малюють. Нехай наявність цих компонентів у складі косметичних засобів, якими користуєтесь ви і ваші близькі, не викликає паніки.

Автор: Марта Павлюк
>

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас