Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Літні інфекції: як вберегти себе та рідних?

Літні інфекції: як вберегти себе та рідних?
 

Кишкові інфекції – поширене недомагання, що частіше атакує саме влітку. Цьому є логічне пояснення, адже в спекотну пору більше шансів, наприклад, випити води із неперевіреного джерела (спрага мучить, тож не завжди маємо час і бажання впевнюватись у якості води); або ж можемо скуштувати не достатньо ретельно помиті фрукти (ягоди), наприклад, під час покупок на ринку. А ще, в жарку пору продукти швидше псуються, тож ризик з’їсти щось несвіже збільшується. Ну і, звісно, влітку з’являється велика кількість комах, які переносять інфекції, отже стає зрозумілим, чому проблема кишкових розладів влітку особливо загострюється. Патогенні організми мають більше шансів потрапити в наш організм через спожиті продукти і воду саме в жарку пору.



Як вберегтись?

Треба сказати, що в спеку варто особливо ретельно слідкувати за тим, які продукти ми споживаємо, яку воду п’ємо – адже літо не пробачає помилок в харчуванні. Також особливо ретельними в спекотний час стають усі гігієнічні заходи: частіше миємо руки, добре промиваємо продукти, які споживаємо сирими, чи будемо готувати.

Не перевантажуйте організм

Щоби в жарку пору допомогти своєму організму легше справитись з додатковими навантаженнями, варто трохи змістити звичні години прийому їжі: снідайте та обідайте швидше, а вечеряйте – навпаки пізніше звичайного. Все для того, щоби в найспекотніші години не перевантажувати організм.

Намагайтесь споживати лише свіжо приготовані страви, тривале їх зберігання (навіть за всіма правилами у холодильнику) може спричинити псування та спровокувати проблеми в роботі шлунку. Обережно, також, із салатами – найпопулярнішою літньою закускою. Готуйте їх у такій кількості, яку ви (та ваші рідні) здатні спожити за один прийом. Зберігати салати довго не має сенсу: вітаміни, які містяться в овочах (чи фруктах) з яких ви готуєте улюблені літні салати, швидко окислюються, тому варто споживати їх тільки свіжо приготованими.

Попередити небажані наслідки допоможе ретельна термічна обробка

Особлива увага до молочних, м’ясних та рибних страв. Молоко краще прокип’ятити, м'ясо – добре проварити, протушкувати, або пропекти (смажене м'ясо більше навантажить шлунок, тому ним влітку не зловживайте).

Також, у спекотний період не захоплюйтесь солодощами: вони погано засвоюються і, до того ж, провокують спрагу.

Дотримуйтесь цих простих порад і ви вбережете своє здоров’я та здоров’я близьких вам людей.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас