Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Про те, що повинна знати і вміти ваша няня

Про те, що повинна знати і вміти ваша няня
 

Якщо вам вже вдалося знайти хорошу няньку для своєї дитини, це добре. Але тепер вам потрібно звикнути до того, що щось вона все ж таки буде робити по-своєму. Так, ви висловите їй свої побажання і дасте чіткі інструкції для різних ситуацій, але у неї можуть бути свої секрети, як наприклад заспокоїти або вкласти спати маленького непосиду. Тому вам доведеться дати їй деяку свободу. Крім того, від цього в довгостроковій перспективі виграє і сам малюк: він навчиться бути більш гнучким у спілкуванні з різними людьми.

Якими якостями повинна володіти хороша няня

Хороша нянечка повинна:

• Бути рада бачити вашого малюка кожен день. Наймаючи няню, зверніть увагу на те, як вона спілкується з малюком і як він реагує на неї. І навіть після того, як виберете нянечку, звертайте на це увагу. Як дитина знаходить спільну мову з доглядальницею протягом дня? Як реагує дитина, коли ви йдете, а вона залишається з нянею? Хороша нянечка повинна вміти згладити цей нелегкий перехід – з-під маминого крильця до нової доглядальниці.

• Бути партнером, а не просто працівником. Вона повинна серйозно ставитися до роботи, поважати вас і ваші погляди на догляд і виховання, бути ініціативною в роботі з вами. Вона повинна з радістю розповідати про кожен день, проведений з дитиною і давати детальну інформацію про те, чи спав малюк, що їв, можливо, у нього з'явилася нежить і т.д. І навіть якщо у неї набагато більше досвіду в спілкуванні та догляді за дітьми, вона не повинна ставитися до вас поблажливо.

• Мати необхідний досвід і навички. У разі непередбачених ситуацій няня повинна мислити тверезо, мати необхідні знання і досвід, щоб вжити необхідних заходів. Вона повинна вміти надавати першу допомогу, тому ще на співбесіді запитайте її, що вона робитиме, якщо дитина вдавиться, з'їсть чи вип'є щось небезпечне, травмується або загубиться. А також зверніть увагу на фізичні здібності і вік людини, яку наймаєте – чи справиться вона з вашою маленькою непосидою?

• Бути пунктуальною і відповідальною. Няня повинна поважати ваш час і неодмінно інформувати, якщо вона затримується (звичайно ж, це повинні робити і ви). Також ви обов'язково повинні враховувати, що якою б гарною і відповідальною не була нянечка, вона теж людина і може захворіти або потрапити в непередбачену ситуацію. Сумлінна няня попередить вас якомога раніше про те, що не зможе вийти на роботу вчасно або зовсім, і можливо навіть запропонує заміну на цей час.

• Стежити за безпекою малюка. Де б вони не знаходилися і щоб не робила дитина, нянечка повинна завжди пильно за нею спостерігати, а також за безпекою навколишнього оточення, будь це вдома або на ігровому майданчику.

• На першу вимогу давати вам дитину. Добросовісній няні нема чого приховувати, вона завжди готова до вашої несподіваної появи (хоч ви і не хочете втручатися в її роботу). З іншого боку, від сторонніх людей вона повинна захищати дитину.

• Бути охайною сама і підтримувати чистоту навколо. Акуратний одяг, чисте обличчя і руки – ознаки того, що няня стежить за власною гігієною і буде підтримувати чистоту в вашому домі. Хороша стрижка – також ознака самоповаги і відповідальності, а ці якості дуже важливі для людини, яка наглядатиме за вашою дитиною.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас