Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сповивати чи не сповивати?.. Два погляди

Сповивати чи не сповивати?.. Два погляди
 

Все нове – добре забуте старе, в житті ми не раз переконуємось, яким правдивим є дане твердження. Стосується воно абсолютно різних аспектів і в тому числі – формування тенденцій, віянь. Чи погодитесь ви, що у питаннях, які стосуються виховання, організації побуту дітей, теж є свої «тренди», щось, що модно, так роблять всі, так прийнято?



От, наприклад, раніше жінки масово відмовлялись від годування дитини груддю, це було «не модним», а зараз практично кожна новоспечена матуся хоче зробити все для того, щоби зберегти грудне молоко. Яка прекрасна «тенденція», правда ж? А хіба не те саме із сповиванням? Раніше жінки не уявляли, що можна обійтись без нього, а згодом із різних джерел почала «просочуватись» інформація про те, що сповивання, виявляється, дуже шкідливе і окрім негативних фізіологічних наслідків, впливає ще й на формування характеру малюка і т. ін. Тож чи доцільно сповивати новонародженого? Або ж це пережиток минулого?

Сповивання – зло?..

Усі розмови, які точаться на рахунок сповивання, зачіпають аспект зручності і фізіологічності даної процедури. З одного боку, прихильники пелюшок наголошують на тому, що пелинання є імітацією утроби, в якій дитині було доволі тісненько, там крихітка мала відчуття точки опори в просторі, певної границі. Після народження все це різко зникає. Отже сповиваючи – даємо дитині відчуття комфорту, затишку, близькі до тих, які вона мала в маминому животику (ось чому часто дітки, які довго не можуть заспокоїтись, після сповивання мирно засинають).

З іншого боку, надто туге сповивання, яке має на меті випрямити ручки-ніжки і все це гарненько зафіксувати, викликає сумніви щодо його комфортності для малюка. Тим паче, на абсурдність такого радикального способу наштовхують коментарі тих, хто його «пропагує», мовляв: потрібно випрямляти ніжки, аби потім дитина мала пряму поставу, начебто таким сповиванням забезпечуємо своїй донечці чи сину рівні ніжки в майбутньому. Справді сумнівні аргументи…

Головне – знати міру

Такі радикальні методи тугого сповивання з насильним випрямлянням кінцівок дитини є справді травматичними, адже фізіологічним для новонародженого є напівзігнуте положення м’язів. Отож, сповивання сповиванню не рівня і тут треба розуміти різницю між справді потенційно шкідливим для дитини «сплутуванням» і комфортним, так-званим «вільним» сповиванням, коли дитинка за потребою може рухати ніжками-ручками, займаючи зручне положення.

Беззаперечні плюси сповивання – його зручність, особливо влітку. Адже в перші тижні життя дитини, основними складовими її дня є сон і процес годування, а сповивання робить їх організацію більш зручними як для мами, так і для крихітки.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас