Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Якщо дитина вдавилася? Важлива інформація для батьків

Якщо дитина вдавилася? Важлива інформація для батьків
 

Малюки дуже люблять запихати до рота сторонні предмети – настає період в їхньому житті, коли це неминуче відбувається, адже так малеча пізнає світ, знайомиться з новим. І скільки б разів мама з татом не повторювали «не можна!», дитина мусить пройти через такий період, а разом з нею – і її батьки. В цей час особливо загострюється небезпека вдавитися цим стороннім предметом. Тож батькам варто запастись корисними знаннями – знати правила надання першої допомоги в подібних випадках.



Звісно, така ситуація може трапитись за різних обставин, наявність стороннього предмета в роті малюка – зовсім не обов’язкова умова, вдавитися можна і шматочком їжі . Але, як би там не було, бувають ситуації, коли діяти потрібно негайно і правильно. Тож хто попереджений – той озброєний.

Кашель – помічник

Природа, як завжди, допомагає нам. Ось і у випадку, коли чужорідне тіло потрапляє в дихальні шляхи – починаємо кашляти, тобто відбувається рефлекторний спазм, організм намагається «викинути» сторонній предмет назовні, позбавитись від нього потоком повітря (коли чужорідне тіло потрапило до носа – організм намагається звільнитися чхаючи). Тож, на щастя, часто до інших мір прибігати і не доводиться – організм сам справляється. Не потрібно «накидатися» на дитину, перевертати її догори ногами і т. ін.., якщо вона активно кашляє і намагається звільнитися таким чином від стороннього предмету, що спричинив вдавлення. Адже кашель завжди ефективніший за будь-які зовнішні маніпуляції (похлопування, перевертання і тому подібні….).

Коли варто активно діяти?

Коли ж ви бачите, що дитина, поперхнувшись, сильно почервоніла, з’явився надривний, сухий кашель, різко охрип голос – потрібна негайна допомога.

В такому випадку переверніть дитину обличчям донизу та трохи нахиліть її корпус (зручно при цьому положити малюка собі на стегно). Після цього основою долоні вдарте кілька разів в районі поміж лопаток постраждалого. Рухи мають бути доволі різкими і короткими. Ковзаючи долонею в напрямку до голови, ви наче проштовхуєте предмет, який став причиною того, що дитина вдавилася. Якщо дані маніпуляції не дали потрібного результату, продовжуйте за наступною схемою: переверніть дитину обличчям до себе та сильно натисніть двома пальцями в районі грудини (4-5 разів).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас