Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обираємо свій ідеальний чай

Обираємо свій ідеальний чай
 

Люди п'ють чай тисячі років. Вважається, що з'явився він в Китаї і спочатку використовувався як лікувальний напій. Потім культура чаювання поширилася, торкнувшись Японії та інших країн Азії, а потім вже, з розвитком світової торгівлі, з'явилася і в Британії приблизно в 17 столітті. Сьогодні ж чай завоював величезну популярність у всіх країнах світу і доступний нам у неймовірній різноманітності.



Цікаво, що всі сорти чаю виробляються з листя однієї рослини – Camellia Sinensis. А після збору врожаю вони по-різному обробляються, через що напій ділиться на 5 базових різновидів: чорний, зелений, білий, улун і пуер.

Чорний чай , найбільш популярний в західній культурі, повністю ферментований, його листочки мають чорний або темний коричневий колір. Його кращі сорти вирощуються і експортуються з Індії, Китаю і Цейлону.

Зелений чай дуже популярний в азіатських країнах, особливо в Китаї та Японії. Його листя не ферментоване, через що навіть після обробки має зелений колір. Китай і Японія відомі всьому світу за чудову якість їхніх сортів зеленого чаю. Причому китайський чай має більш м'який смак, в той час як японський – більш гіркий.

Чай улун частково ферментується в процесі обробки, тому він є чимось середнім між чорним і зеленим. Особливо гарні чаї улун з Китаю і Тайваню.

Білий чай відрізняється найбільш ніжним і вишуканим смаком. Для його виробництва листя збирається і сушиться так само, як і для виготовлення трав'яних чаїв. Батьківщина цього сорту – китайська провінція Фуцзянь, а виробляють білий чай всього в декількох місцях нашої планети.

Чай пуер виробляється тільки в Китаї, і процес виготовлення цього напою до сих пір тримається в секреті. Виключна якість пуеру полягає в тому, що навіть після обробки він залишається «живим», а згодом його смак стає тільки краще, а вартість зростає – все як з вином.

Крім основних сортів чаю також виділяють змішані і трав'яні чаї. До перших відносяться чорні і зелені чаї, змішані з квітами і маслами інших рослин. Другі – скоріше є трав'яними настоями, але також називаються чаями. Як правило, вони мають лікувальні властивості. І перші, і другі також обов'язково варто спробувати, адже вони також доступні у величезній різноманітності.

Трав'яний ройбуш виготовляється з листя південноафриканської рослини, яке називається рідною мовою «червоний кущ». Цей чай має приємний солодкуватий аромат горіховим смаком і дуже корисний для здоров'я. Він багатий на антиоксиданти і мінерали, а також не містить кофеїну.

Йєрба мате прийшов до нас з Південної Америки і завоював чималу популярність в західних країнах. Він проводиться з листя рослин сімейства падуба, які ростуть в тропічних лісах Південної Америки. Даний чай має злегка димний трав'янистий аромат і за смаком схожий на деякі сорти зеленого чаю. Однак мате можна заварювати окропом, інакше він буде гірчити.

Ромашковий, м'ятний, гібіскусовий - всього деякі з трав'яних чаїв, які вам варто неодмінно спробувати, якщо ви до сих пір цього не зробили.

Кілька корисних порад:

• Завжди зберігайте чаї в герметичних скляних або пластикових банках, щоб зберегти їх смак і аромат.

• Розсипні чаї завжди кращі за якістю, ніж пакетовані.

• Намагайтеся пити органічні чаї, так як вони не обробляються гербіцидами і пестицидами в процесі виробництва.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас