Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як поєднувати овочі та фрукти в салатах для отримання максимальної користі

Як поєднувати овочі та фрукти в салатах для отримання максимальної користі
 

Літо – пора свіжих салатів: смачних, соковитих, вітамінних… Та, виявляється, ми не завжди використовуємо максимум користі від фруктів та овочі, які кладемо у свій салат. Чи знали ви, що поєднувати інгредієнти салатів варто не лише за смаковими уподобаннями, а й враховуючи хімічний склад овочів і фруктів? Деякі продукти з’єднувати в одну страву не варто, тож важливо знати ці нюанси, аби брати від літа не тільки весь смак, а й усю користь.

Помідор + огірок?

Почнемо з достатньо відомого факту: такого улюбленого багатьма поєднання у салаті огірка та помідора, що вже стало чи не класичним, варто уникати. Адже томати, як відомо, багаті вітаміном С, а огірки містять у собі речовину, яка руйнує цей вітамін (називається вона аскорбіназа). Тож, виходить, таке поєднання знижує користь інгредієнтів салату, які самі по собі дуже корисні.

Поєднуйте правильно

Та, знаючи важливі нюанси, можна поєднувати інгредієнти салатів таким чином, аби не тільки взяти від кожного з них максимум користі, а й посилити її.

• Ось, наприклад, щодо помідорів, - краще скомбінуйте їх у салаті зі шпинатом, який багатий залізом, а у помідорах – аскорбінова кислота, яка потрібна для синтезу заліза і допоможе йому краще засвоїтись.

• Салат, де є морква, заправляйте сметаною – жир сприяє засвоєнню бета-каротину.

• В салат із селери добре додавати горіхи – тоді ви отримаєте справжню вітамінну бомбу, що покращить стан волосся, нігтів та шкіри (завдяки вітамінам групи В, селену).

• Щодо фруктових салатів, будьте обережні з такими поєднаннями як ківі + йогурт (ананас + йогурт), адже ферменти цих фруктів денатурують молочний білок, що відображається не лише на корисності такого салату, а й на його смакових якостях.

• А от споживаючи салати із фруктів, що є джерелом вітамінів А (наприклад абрикос) та С (наприклад апельсин) - ви проводите профілактику катаракти, діабету і навіть раку.

• Щодо йодованої солі – вона не завжди доречна у салатах. Наприклад, салат з капусти слід солити звичайною кам’яною сіллю, бо капуста утруднює всмоктування йоду (тож сенсу використовувати йодовану сіль нема). Ця порада актуальна і для картоплі, редиски і листкового салату – не варто солити салати, у складі яких є ці овочі, йодованою сіллю – більше користі ви не отримаєте.

Ну і, звісно, споживайте лише свіжо приготовлені салати, бо з кожною годиною після приготування вони втрачають свої корисні властивості.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас