Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Енергозберігаючі лампи: прихована небезпека

Енергозберігаючі лампи: прихована небезпека
 

Всім відомо, що так-звані енергозберігаючі лампи – це суттєва економія. Вони мають більшу світлову віддачу, ніж звичайні лампи розжарювання, та й термін служіння такої лампи суттєвіший: від 6 000 до 20 000 годин. Також, що важливо, спектр випромінювання люмінесцентної лампи рівномірний, через це світло від неї наближене до денного світла. А от звичайна лампа розжарювання світить жовтуватим відтінком, що пригнічує синтез мелатоніну, потрібного для врегулювання добових циклів сну. Тож переваг люмінесцентної лампи, здавалося б, більше ніж достатньо. Але є й недоліки, про які важливо знати кожному.



Не викидайте енергозберігаючу лампу в смітник!

На жаль, не всі упаковки люмінесцентних ламп містять інструкції щодо коректного поводження з ними, а, навіть якщо такі вказівки присутні – ми, зазвичай, ігноруємо їх. Адже, здавалося б, для чого інструкція до лампи, ми й так прекрасно знаємо, як нею користуватися. Та чи знали ви, що енергоощадні лампи містять ртуть, тож якщо така лампа розіб’ється – це призведе до забруднення повітря в приміщенні та всіх його неприємних наслідків. Також, постає питання утилізації люмінесцентних ламп, бо порушення важливих правил призводить до забруднення довкілля. Якщо викидати такі лампи разом із звичайними побутовими відходами, то вони потраплять на місцеве сміттєзвалище, де ртуть згодом потрапить у ґрунтові води, а далі – самі розумієте…Тож такі лампи утилізуються як небезпечні побутові відходи. Ви запитаєте: як саме? Відповідь можна знайти в Законодавстві України: цими питаннями повинні займатися органи місцевого самоврядування, що мають визначити місце збирання небезпечних відходів.

Люмінесцентні лампи провокують важкі захворювання?

В процесі роботи лампи денного світла утворюється і ультрафіолетове випромінювання. Відповідно, часте і тривале перебування у приміщенні, де ввімкнені енергоощадні лампи, може провокувати розвиток раку шкіри… Новина, м’яко кажучи, не надто радісна. Та варто звернути увагу на це «протипоказання» енергозберігаючих ламп і не користуватися ними постійно, особливо в тих кімнатах, де ви найчастіше перебуваєте. Також, не варто купувати дешеві енергозберігаючі лампи, вони, як правило, мають лінійчастий спектр і миготливий характер випромінювання, що не корисно для нашого зору.

Нехай усі блага цивілізації приносять нам лише користь!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас