Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Підступний остеохондроз: чим він небезпечний і як його позбутися?

Підступний остеохондроз: чим він небезпечний і як його позбутися?
 

Якщо раніше про те, що таке остеохондроз, знали тільки люди старше 40-50 років, то сьогодні про це захворювання не з чуток знає практично кожен дорослий старше 20-25 років. І все це завдяки комп'ютерам – так як найчастіше на остеохондроз страждають саме офісні працівники і ті, хто веде малорухливий спосіб життя.

Крім того, що остеохондроз викликає постійні болі в хребті або шийному відділі, в залежності від локалізації захворювання, він також може стати причиною запаморочення, частих головних болів і погіршення зору. Якщо пустити все на самоплив, то остеохондроз поступово може привести до протрузії міжхребцевого диска (випинання диска в міжхребцевий канал), а в подальшому – до руйнування фіброзного кільця і, як результат, грижі.

У патологічний процес при остеохондрозі залучаються і внутрішні органи. Так, захворювання грудного відділу може викликати ускладнення дихання і порушення в роботі серця, поперекового відділу – відхилення в роботі травної системи, нирок, шийного відділу – викликати часті головні болі, втрату свідомості і привести до здавлення хребетних артерій, що забезпечують живлення головного мозку. Останнє вважається одним з найгірших варіантів розвитку захворювання, як і руйнування фіброзного кільця, в результаті чого ядро може випадати і чинити тиск на нервові корінці хребта, викликаючи оніміння або параліч кінцівок.

Все це – не щось неймовірне, а цілком реальні речі, до яких призводить розвиток остеохондрозу. Хороший аргумент для того, щоб не відкладати в довгий ящик, а почати лікування відразу ж, як тільки ви дізналися про цей діагноз. При розумному підході до цього питання багатьох проблем і ускладнень вдасться уникнути, та й саме захворювання перестане нагадувати болісними відчуттями в спині або шиї.

 

Як вилікувати остеохондроз?

На сьогоднішній день найбільш ефективним способом лікування остеохондрозу та його ускладнень є спеціальні лікувальні масажі спини, проходити які рекомендується 2 рази на рік. Якщо немає можливості ходити в салон на масаж, його цілком можна замінити домашніми вправами. Для цього сядьте з рівною спиною, в одну руку візьміть качалку і побийте злегка по правому плечу, а потім і по лівому.

Після, можете лягти на підлогу на качалку і спробувати покататися на ній хвилин 15 – ця вправа відмінно розбиває солі, правда на наступний день буде досить складно повторити цю процедуру, але потрібно постаратися, так має бути, потім стане легше.

Що робити, щоб запобігти розвитку остеохондрозу?

- Більше рухайтеся. Якщо у вас сидяча робота, тоді візьміть за правило після роботи йти додому пішки або кожен день прогулюватися як мінімум 1 годину на свіжому повітрі. - Не забувайте про зарядку. Всього 5-10 хвилин вранці та в обід, і зарядка на 2-3 вправи позбавить вас болісних відчуттів і подарує заряд бадьорості.

- Зміцнюйте м'язи. Добре пророблений м'язовий корсет спини надає необхідну підтримку хребту, перешкоджаючи швидкому руйнуванню дисків, правда, тримати м'язи потрібно постійно в тонусі.

- Слідкуйте за поставою протягом дня, спіть на жорсткій поверхні і постарайтеся уникати одноманітних поз хребта.

І звичайно, якщо у вас сидяча робота, не забувайте 2-3 рази на день робити невелику 3-5 хвилинну розминку безпосередньо на робочому місці, при цьому добре, якщо ці вправи призначить вам лікар, так як кожен випадок індивідуальний. Все це допоможе запобігти подальшому розвитку захворювання, а в найпростіших випадках і зовсім забути про цей неприємний і дуже небезпечний недуг.

Будьте здорові!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас