Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як подолати залежність від смартфона?

Як подолати залежність від смартфона?
 

Чи залежні ви від свого смартфона? Все більше людей сьогодні дають ствердну відповідь на це запитання. Тема непроста і дуже особлива, адже актуальність її є мега-високою. Досліджувати причини такої залежності не будемо, бо ж їх цілий комплекс. Наслідки смартфоно-залежності справді сумні: поява різких перепадів настрою, зниження соціальних навиків… Що там говорити: той, хто відчуває свою «тягу» до смартфону, у кого день починається і закінчується ритуалом проглядання останніх новин, пошти і просто «блукання» у соцмережах та на сторінках інших сайтів, вже не раз, напевне, задумувався над тим, що тут щось не гаразд.



Таке тісне спілкування з смартфоном краде наш час, увагу, нашу енергію, врешті-решт. Тож якщо ви вважаєте, що залежність від смартфона – це ваша історія – скористайтесь нашими порадами. І нехай ви управляєте своїми гаджетами, а не навпаки ;)

1. З’ясуйте, скільки часу на день у вас забирає «спілкування» зі смартфоном. Для цього ви можете скористатися допомогою спеціального додатку, який показуватиме кількість годин, протягом яких ви користувались цим дивом техніки. Також, можна встановити нагадування, які сповіщатимуть вам: «Годі! Відклади гаджет!». Можна застосувати і старий-добрий метод записування, завдяки якому ви не лише відслідкуєте, скільки часу віддаєте кожного дня своєму смартфону, а й інші цікаві подробиці про себе дізнаєтесь. Тут все просто: протягом кількох днів поряд з вами постійно має бути блокнот, у якому ви похвилинно фіксуватимете всі свої дії, зроблені протягом дня. А потім – аналіз та висновки + цікаві відкриття про себе. Так ви швидко зрозумієте «куди дівається час?».

2. Ваш гаджет сам постійно «підштовхує» вас на контакт із ним імпульсами-сигналами, які вам посилає. Це не лише дзвінки та повідомлення, а й безліч різноманітних сповіщень, нагадувань… Тому відключіть усе зайве, усі другорядні сповіщення, які нагадують вам про існування телефону. І перестаньте по тридцять разів на день перевіряти пошту, месенджери та скайп, адже так можна і весь день, не зупиняючись, по колу відкривати різні додатки. Візьміть за правило: перевіряти повідомлення, наприклад, строго двічі на день: зранку та ввечері. Але нехай цей ритуал не буде першим, що ви робите після пробудження, і останнім, що завершує ваш день.

3. Не використовуйте будильник на смартфоні і, взагалі, забороніть собі брати телефон в спальню. Таке табу допоможе забути про посиденьки допізна з девайсом в руках, після яких ще й важко заснути. Ви можете також заборонити собі брати телефон на кухню, або, найкраще – виключати його, коли переступаєте поріг дому після повернення з роботи. Так, смартфон став видом дозвілля, але погодьтеся, можна знайти набагато цікавіші способи провести вільний час.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас