Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Інтимна гігієна: обережно зі спринцюваннями!

Інтимна гігієна: обережно зі спринцюваннями!
 

До інтимної гігієни більшість жінок відносяться з особливою увагою і це природно. Звісно, у такому делікатному питанні ретельність є необхідною не лише для комфорту, а й для підтримання належного стану здоров’я. Та, виявляється, тут важливо не перегинати палку, особливо коли мова йде про спринцювання, яке для багатьох жінок стало щоденною гігієнічною процедурою, яку вони «призначили» собі самостійно.



Річ у тім, що здоровий жіночий організм не буває «нечистим», а вагіна має здатність до самоочищення. Якщо мікробіологічний баланс у ній не порушено внаслідок запальних процесів, гормональних збоїв, наявності сторонньої патогенної флори – для підтримання гігієни достатньо лише щоденного душу.

Лікарі-гінекологи відмічають, що деякі жінки, які «панічно» слідкують за своєю інтимною гігієною, можуть знищити природну мікрофлору піхви, що призводить до висушування слизової та розмноження патогенних організмів. Ситуація виходить наступна: активно боролись з тим, що і самі наблизили. Є навіть така статистика, що більшість пацієнток, які мали захворювання репродуктивної сфери - спринцювалися бодай раз на тиждень.

Тай узагалі, призначати собі спринцювання самостійно – погана ідея. Якщо маєте якісь недомагання, страждаєте від дискомфорту – почніть із здачі аналізів, які допоможуть з’ясувати, що стало причиною такого стану. Після отримання результатів, лікар допоможе вибрати справді ефективне лікування для вирішення вашої проблеми. До речі, перед походом до гінеколога та здачею аналізів спринцюватися заборонено – це спотворить картину хвороби, може «приховати» важливу інформацію.

Якщо лікар і призначить вам спринцювання – вони не мають ставати системою, зазвичай курс спринцювань триває 7-10 днів.

Правила спринцювання

Отож, ми з’ясували, що призначати спринцювання собі самостійно – помилка, яка може коштувати вам здоров’я. А якщо лікар все ж призначив спринцювання? Яких правил варто строго дотримуватись?

• Якщо ви використовуєте багаторазову спринцівку, після кожної процедури її треба ретельно прополоскати, а перед наступним використанням – прокип’ятити її наконечник.

• Рідина для спринцювання має бути температури 18-30°.

• Вводити рідину для спринцювання потрібно поступово. Спринцювання під сильним тиском може спровокувати поширення запальних процесів.

• Строго дотримуйтесь усіх приписів лікаря при приготування розчину для даної процедури, адже перевищення дозволеної концентрації (навіть коли мова йде про «банальне» спринцювання марганцівкою, чи содовим розчином) може спричинити подразнення і навіть опіки слизової. Використовуючи трав’яні відвари для спринцювання, також ретельно дотримуйтесь лікарських настанов – відвари не повинні бути занадто концентрованими.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас