Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вітаміни в банці, або як зберегти овочі до весни

Вітаміни в банці, або як зберегти овочі до весни
 

Осінь багата на свіжі соковиті овочі, наповнені вітамінами, яких не вистачає нам взимку. І найкращий спосіб зберегти їх до зими – звісно, консервація. Законсервовані овочі можна використовувати як в якості напівфабрикатів для приготування різних страв, так і як самостійні закуски і салати.



Існує думка, що якщо овочі законсервувати, то вони втрачають частину своїх корисних властивостей. Частково це правда, але насправді в консервації зберігаються абсолютно всі поживні речовини, якими багаті овочі, просто частина їх розчиняється в розсолі або заливальній рідині. Тому, використовуючи овочеві консерви в приготуванні їжі, не варто позбавлятися рідини, а краще використовуйте її для приготування супів та інших страв.

Морква. Зберегти свіжу моркву до весни дуже складно, але ж в ній стільки корисних поживних речовин! Деякі господині звикли моркву заморожувати в тертому вигляді, але після розморожування її навряд чи вдасться використовувати для приготування салатів, в той час як законсервовану – цілком можна. Для консервації моркву очищають, нарізають і заливають 2% сольовим розчином. Використовувати консервовану таким способом моркву можна всюди, де потрібна свіжа.

Томати. Цілісні консервовані помідори у власному соку або в 2% сольовому розчині – найкраща заміна свіжим томатам. Вони зберігають у собі вітаміни А, В, В1, С, РР, а також пантотенову кислоту. Самі помідори можна використовувати в салатах і при приготуванні різних страв, а заливку – замість томатного соку або під час приготування борщу.

Болгарський перець. Цей овоч відомий незвичайно високим рівнем вітаміну С, яким не можуть похвалитися інші овочі – близько 150 мг, а це означає, що для того щоб заповнити добову норму будь-якого організму, необхідно з'їдати всього близько 40 г перцю на день. Крім того, він володіє унікальним ароматом і приємним смаком. Консервують перець також в 2% розчині цілим без серцевини або подрібненим. Взимку його можна буде додати як до будь-який салату, не витрачаючи купу грошей на покупку перців в супермаркеті, так і побалувати рідних фаршированим перчиком.

Цвітна капуста. Ще одне цінне джерело вітамінів і поживних речовин, яке, на жаль, але взимку не доступне. Консервовану капусту можна вживати в їжу відразу як гарнір, додавати до салатів, омлету або просто обсмажувати на сковороді – у будь-якому випадку вийде дуже корисно.

Якщо є можливість, то можна також законсервувати горошок, кукурудзу, стручкову квасолю і овочеві пюре зі шпинату і щавлю – за все це організм вам скаже величезне спасибі. Особливо цінними є такі консервації для маленьких дітей, тому що допомагають впоратися з дефіцитом вітамінів і відчувати себе чудово навіть взимку.

Автор: Сальнікова Катерина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас