Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Головні вороги білосніжної посмішки

Головні вороги білосніжної посмішки
 

Сяюча, білосніжна усмішка, безумовно, є окрасою обличчя. Тож бажаючи бути власником такої природної окраси, намагаємось ретельно доглядати за своїми зубами. Та результат не завжди такий, як очікуємо. Зуби справді доглянуті та здорові, але не такі білі, як хотілося б… В чому ж причина? Невже тут винна генетика і люди народжуються з білими, або жовтуватими зубами? Виявляється – так! Колір зубів у кожного зумовлений геном, який визначає його уже з народження. Але буває, що колір зубів погіршується протягом життя. Причин може бути багато…



Загальне потемніння емалі може, наприклад, викликати порушення роботи щитоподібної залози, а також окремі вроджені захворювання, в результаті яких зуби поступово набувають жовтуватого кольору.

Окрім цього, виявляється, причиною зміни кольору зубів можуть стати навіть деякі види антибіотиків, а ще – пломби! Деякі пломби у своєму складі містять срібну амальгаму, яка з часом може розподілятися тканиною зуба, змінюючи його колір. Як відомо, після того, як вбивається нерв зуба під час його лікування, емаль також може суттєво темніти.

Ну і, звісно, впливають на колір наших зубів їжа та напої, які ми споживаємо. Все тому, що пігменти, які мають в собі окремі продукти, можуть проникати крізь емаль у глибокі тканини зуба. Серед найвідоміших «ворогів» білих зубів – чай (в тому числі зелений), кава, червоне вино, кола, цукерки-льодяники, а ще – продукти, що містять каротин: помідори, морква, шпинат теж можуть забарвлювати зуби, змінювати колір їх емалі. Куріння – окрема історію, тут, як то кажуть, без коментарів.

Як запобігти потемнінню зубів?

Як і при виникненні будь-якої іншої проблеми із зубами, перша порада при пожовтінню (потемнінню) емалі – ретельний догляд, регулярне і правильне їх чищення. Також, варто відмовитись від надмірного споживання продуктів, які можуть призвести до зміни кольору вашої усмішки.

Хочете, аби посмішка завжди була сяючою?

• Ретельно чистіть зуби двічі на день.

• Після кожного прийому їжі полощіть ротову порожнину.

• Скоротіть споживання напоїв та їжі, що негативно впливають на колір зубної емалі.

• Натомість, частіше споживайте яблука - вони не лише містять вітаміни та мікроелементи, необхідні для здоров’я зубів, а й прекрасно очищають та масажують їх.

• Проводьте профілактичний огляд зубів у стоматолога хоча б раз на рік.

Красивої вам посмішки!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас