Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Комплекс вправ, корисний для усіх школярів: зміцнюємо спину

Комплекс вправ, корисний для усіх школярів: зміцнюємо спину
 

Ранець сучасного школяра, зазвичай, має чималу вагу. Та велике навантаження на спину для дитини є вкрай небажаним, саме важкі портфелі стають головною причиною розвитку сколіозу у дітей. Також, підіймання таких вантажів (інколи портфель учня 6-7 класу може важити цілих 6-8 кг!) інколи призводить до різних защемлень у хребті, міжхребцевих гриж, протрузії міжхребцевого диска… Як же батьки мають захистити здоров’я своєї дитини?



Найперше – варто подумати, яким чином можна розвантажити портфель школяра. Наприклад, можливо вдасться обладнати шафки у школі, де дитина зберігатиме частину шкільного приладдя, деякі підручники і не носитиме усього на спині.

Також, одна з важливих умов підтримання здоров’я хребта – зміцнення м’язового корсету, який його підтримує. До 14 років формується хребтовий стовбур, тож зміцнення м’язів спини до цього віку є особливо важливим для уникнення різних проблем із хребтом, як от викривлень та ін.

До щоденного комплексу слід включити:

• «Ножички»: перехресні рухи ногами, лежачи на спині (руки вздовж тулуба);

• «Велосипед»: лежачи на спині, дитина крутить уявні педалі, руки вздовж тулуба;

• Присідання зі зведеними лопатками: можна присідати спершу біля стіни, потім потрохи віддалятись від опори, намагаючись зберегти поставу під час виконання присідань;

• «Місток»: вихідне положення – лежачи на спині, піднімаємо торс, опираючись лише на руки й ноги, роблячи вигин хребта;

• «Кішка»: вихідне положення – опираючись на коліна та долоні, спершу прогинаємо спину, голова вверх, потім округляємо, голова донизу (чергуємо по кілька разів);

• «Човник»: вихідне положення – лежачи на животі, прогинаємо спину, тягнучи вгору руки й ноги (приймаючи форму човна), в цьому положенні затриматись на кілька хвилин;

• Ходіння з книжкою на голові – ефективне тренування для формування правильної постави, яке також слід проводити час від часу. Ця проста вправа вчить тіло тримати лінію, не горбитись, постійно зберігаючи правильне положення.

Навчайте дитину берегти здоров’я хребта з дитинства – це профілактика багатьох хвороб. Юний організм стрімко росте, тож зміцнюючи м’язи, які утримують хребет, ми допомагаємо йому тримати свою форму, зберігати правильне положення. Тренована спина стійкіша і до важкого портфеля, і до підвищених навантажень, коли школяр багато часу проводить сидячи за підручниками.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас