Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що забагато – те нездорово: як гаджети впливають на здоров’я наших дітей?

Що забагато – те нездорово: як гаджети впливають на здоров’я наших дітей?
 

Сьогоднішній технічний прогрес просто вражає своєю стрімкістю: ми не встигли освоїти новий пристрій, як йому на зміну вже з’являється інший, більш сучасний і функціональний. А як швидко опановують технічні новинки наші діти! Таке враження, що вони народжуються з умінням користуватися сучасними гаджетами. Все це, безумовно, дуже позитивно, адже нашим дітям жити в цьому світі, який стрімко розвивається, тож стояти на шляху прогресу – це те ж саме, що стати на шляху поїзда, який набрав ходу. Та тут, як і у всьому, важливо зберігати баланс і міру.



Мозок дитини надзвичайно чутливий до використання різних електронних пристроїв, адже юний організм ще розвивається. Результатом зловживань у «спілкуванні» з комп’ютером чи планшетом можуть стати перепади настрою, проблеми зі сном і навіть порушення вищих функцій мозку. Так, ми не можемо і, мабуть, не маємо виключати сучасні гаджети із життя дитини повністю, але зобов’язані контролювати, скільки часу наші чада проводять за комп’ютерними іграми, спілкуючись у соцмережах і т. п. На підтримку сказаного, наведемо деякі приклади: як надмірна присутність сучасної техніки у житті наших дітей впливає на їх здоров’я?

Безумовно, діти є практично беззахисними перед залежністю від телефонів-планшетів. Все тому, що розваги, які доступні завдяки цим девайсам, стимулюють викид гормону задоволення (дофаміну), тож мозок починає «просити» ще і ще. Згодом стає потрібною все більша стимуляція – так формується залежність. Зрозуміло, діти в меншій мірі здатні аналізувати подібні моменти, бачити загрозу і боротись з нею – тож є надзвичайно вразливими перед залежністю.

Звісно, проводячи багато часу з гаджетом в руках, дитина стає менше рухатись, знижується її фізична активність. Дитина, потрапляючи у такі підступну залежність, втрачає цікавість до своїх іграшок, прогулянки на вулиці вже не несуть такої радості, не є такими бажаними, як раніше. Наслідки такого пасивного дозвілля давно відомі – підвищення агресивності, поява стресу, зниження концентрації. Доведено, що у людей, які мають залежність (будь-яку, в тому числі від сучасних девайсів) пригнічується активність лобових часток мозку – ділянок, що відповідають за настрій людини.

Порушення сну – ще один неприємний «бонус», який отримують ті, хто мають залежність від гаджетів. Яскраве світло монітора «обманює» організм, збиваючи його зі звичних добових ритмів. Усього кілька хвилин з телефоном в руках уночі можуть спричинити затримку вироблення мелатоніну (гормону, який відповідає за регулювання наших біоритмів) на довгі години. До того ж, високий рівень збудження перешкоджає переходу у фазу глибокого сну, підчас якої організм, власне, відновлюється. Безумовно, для дитячого організму, який росте, такі впливи є критично негативними.

Усі вище перелічені наслідки занадто тісного спілкування дитини із сучасними «дивами техніки» є лише невеликою частиною у довгому ланцюжку. Не варто недооцінювати важливості контролю і присутності чітких правил користування девайсами, які мають бути створені у кожній сім’ї. Так, ми не можемо іти проти прогресу, цього і не потрібно робити, але дбати про здоров’я дітей – один з найважливіших обов’язків батьків.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас