Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Старший і молодший: друзі чи вороги?

Сестри

Чи існують на білому світі такі брати і сестри, які ніколи не б´ються і навіть не сваряться? Чи буває таке, що старша дитина ніколи не ображає молодшу і завжди з величезним задоволенням проводить з нею весь свій вільний час: гуляє, грає, вчить? Зустрічаються такі свідомі малюки, які ніколи не чіпають без попиту речей старшого брата або сестри? Кажуть, що десь живуть такі діти. Але мені вони ніколи не зустрічалися. А вам?

Помилки батьків

Кілька років тому, коли я тільки замислювалася про другу дитину, подруга попереджала: «Подумай про доньку. Їй це навіщо? Зайві проблеми зараз, сварки і ворожнеча в майбутньому ...» Мені було дивно таке чути. Сама я росла зі старшою сестрою. Звичайно, не обходилося без сварок, але ми завжди любили одне одного і любимо зараз. У чоловіка теж є рідні брат і сестра, тому нам було важко уявити повноцінну сім´ю всього з однією дитиною. Подруга ж в сім´ї росла одна і не знала ні в чому відмови. Причому, на її очах розгорталися сімейні війни за спадщину між дядьками і тітками. Все це відіграло певну роль, твердо переконавши її, що від сестер і братів - одне зло. І свою єдину дочку подруга ростить з точно таким самим ставленням до світу.

Цікаво, звідки взявся міф про те, що брати і сестри неодмінно повинні любити одне одного? Про те, що вони зобов´язані жити мирно і ніколи не сваритися? Чому, якщо якась стороння людина тобі неприємна, ти можеш припинити з нею спілкування, а якщо ця людина – твій брат або сестра, ти зобов´язаний його любити? Хіба любити можна зобов´язати? Думаю, віра батьків у подібні міфи зіпсувала життя безлічі близьких людей, які через батьківські помилки, так і не змогли стати по справжньому близькими. Наважуючись народити другу дитину, ми повинні віддавати собі звіт в тому, що змусити первістка любити молодшого братика або сестричку неможливо. Але в наших силах запалити в серцях дітей іскорку взаємної любові, поваги, відданості. Частково ми заводимо другу дитини, думаючи про те, що наш первісток не буде самотній, що з огляду на тяжку і звивисту стежку життя піде з ним пліч-о-пліч рідна людина. Тому-то і вимагаємо від дітей любові один до одного, і дивуємося, якщо її немає, і засмучуємося, і сердимося, і навіть іноді впадаємо у відчай. І забуваємо, що наші діти - вони тільки наші. І народжуємо ми їх тільки для себе, тому що наш нерозтрачений батьківський інстинкт рветься назовні, він занадто великий для одного малюка. Адже мудра природа не даремно дала жінці можливість ставати матір´ю багато разів. І от коли ми по-справжньому це зрозуміємо, коли усвідомимо, що кожен з наших дітей - це унікальна особистість, що діти нікому нічим не зобов´язані (у тому числі й нам самим), тільки тоді ми зможемо допомогти їм полюбити один одного тією самою братською любов´ю, про яку так мріємо.

Ревнують усі?

Напевно ви не одноразово стикалися з інформацією про те, що народження другої дитини - це стрес для первістка, що старшенький починає ревнувати крихітку до мами і тата і намагається завоювати батьківську увагу усілякими дозволеними і навіть недозволеними методами. Але, вважається, що чим більша різниця у віці між дітьми, тим менше проявляються ревнощі. Адже підрослій дитині потрібно вже не так багато батьківської уваги, як скажімо 3-5 річному малюкові. Коли народилася моя молодша донька, я була впевнена, що ця чаша обійде нас стороною. Дев´ятирічна Катя була вже досить дорослою і самостійною, вона обожнювала малечу, із задоволенням з нею поралась і, в цілому, картинка була дуже оптимістичною. Дивацтва почалися через кілька місяців. Донька завжди була дівчинкою активною, але, при цьому, досить законослухняною. А тут почала вести себе зухвало, та ще й ... хуліганити: заклеїла жувальною гумкою замкову щілину сусіда, а потім її «застукали» за обдиранням кнопок у ліфті. Про причини цих вчинків дочка говорити відмовлялася. Я прийшла в замішання, я ніяк не могла відповісти собі на питання: НАВІЩО вона це робить. А потім зрозуміла. Дівчинка просто страждає від відсутності батьківської уваги. Ми увесь перший час були так захоплені малюком, і всі друзі і родичі приходили в гості подивитися на нього і, звичайно, основна маса подарунків діставалася йому. Ось Катя і вирішила у такий спосіб привернути увагу до себе: «Ось вона я, ви про мене зовсім забули! Ну, накричіть на мене, покарайте! Хоч ЯКОСЬ на мене ВІДРЕАГУЙТЕ!» Але ж дочка зовсім не здавалася мені покинутою. Я вважала, що приділяю їй достатньо уваги. Так, до того ж, вона вже доросла. Ось у цьому й була головна помилка. Маленькі чи великі, наші діти завжди чекають від нас любові, уваги, турботи, ласки, розуміння, визнання. І діти, що підросли, мають потребу в цьому нітрохи не менше за малюків.

Тому, життєво необхідно приділяти увагу обом дітям, не «закидати» одного навіть на короткий час. Кожній дитині в сім´ї дуже важливо знати і бути абсолютно впевненою, що її люблять і розуміють, що для мами і тата вона дуже цінна. І нітрохи не менше, ніж брат чи сестра. Пам´ятаєте, як здивувався Малюк з казки про «Малюка і Карлсона», коли дізнався, що він «так дорого коштує» для батьків. На жаль, нерідко наші дітлахи насправді впевнені, що вони мало що значать для нас. Тому, з народженням другої дитини потрібно постаратися виявити до первістка особливу увагу, особливу любов, що б він в них буквально купався, що б народження братика чи сестрички не сприймалося, як поява «конкурента». Причому, мало лише спільних занять з дітьми, коли, наприклад, малюк смикає ручками та ніжками в ліжку, а мама його доглядає і одночасно читаємо старшому книжку або граємо з ним в гру. Важливо, що б частина батьківського часу належала старшій дитині неподільно. Тільки вона і мама або тато, без малюка. Організувати таке непросто, але можливо. Так, займайтеся зі старшим чимось приємним і цікавим, коли малюк спить. Залишайте крихітку під наглядом тата чи бабусі і вирушайте зі старшим на «секретну» прогулянку, де немає місця іншим, а тільки мама і її кохана дитина. Нехай тато у вихідні з´їздить зі старшим синочком до зоопарку або, скажімо, на авторинок або зводить доньку в ляльковий театр. Одним словом, якщо старшій дитині не потрібно постійно ділити батьків з малюком, якщо вона не відчуває себе в чомусь обмеженою, то і приводів для нелюбові до братика або сестрички буде набагато менше.

І, звичайно, спільне проведення часу теж повинно бути наповнене сенсом. Ідіть на прогулянку з обома дітьми, беріть участь в житті обох. Сьогодні на ранок в садок до малюка, а завтра - на концерт до школи до старшого. Радьтеся зі старшою дитиною про те, які іграшки купити молодшій, що з одягу йому особливо підійде, на який спектакль зводити малюка в театр, який вибрати подарунок до свята. Покажіть старшій дитині, що ви прислухаєтеся до її думки, тому що вона велика і розумна. Намагайтеся вселити дітям, що ви - сім´я, одна команда, де всі піклуються одне про одного.

По-чесному чи по справедливості?

Просто зовсім неможливо однаково любити двох різних людей, в тому числі і своїх власних дітей. Адже вони такі різні, зі своїми перевагами та недоліками, страхами, примхами, впертістю і дивовижною відвертістю, наївністю, зворушливістю... І якщо кожен з них з самого раннього дитинства - особистість, індивідуальність, то як же можна ставитися до них абсолютно однаково? Звичайно, не можна. Але ця думка часом доставляє справжні страждання, адже нам здається, що когось з дітей ми любимо більше, а когось менше. Ми намагаємося придушити це в собі, намагаємося ставитися до всіх дітей однаково, по-чесному. Виходить це погано. А потрібно всього лише зрозуміти, що ми просто-напросто любимо їх по-різному. Зрозуміти і прийняти, як належне. Тому що це нормально і природно. Ну, справді, не можна ж однаково любити крихітну нетяму і підрослого малюка. Першого ми любимо ніжно і трепетно, як щось крихке і дорогоцінне. Другого любимо любов´ю діяльною, мудрою, всепрощаючою, але й вимогливою одночасно. Немає необхідності намагатися показати дітям, що вони рівні для нас. По-перше, це буде не правдою, а від дітей практично неможливо приховати нещирість. По-друге, однакове ставлення до дітей принизливо для самих же дітей. Ну, що хорошого в тому, що тебе ототожнюють з братом чи сестрою? Діти чудово розуміють, що вони різні. Так чому ж їх намагаються «гребти під одну гребінку»? Мудрий батько чи мати завжди буде виходити не з інтересів ДІТЕЙ, а з інтересів КОЖНОГО з них. Якщо ви купуєте іграшку маляті, це зовсім не означає, що її неодмінно потрібно купувати і старшому. Можливо, старший давно мріє про самокат або дуже хоче покататися на атракціонах. Так що, кожному - за потребами. Ставтеся до цього як до того, що саме собою зрозуміле. І нема чого мучити себе дурними переживаннями!

А от в нашій любові діти не повинні сумніватися. Ніколи. Не забувайте частіше говорити їм про це. Кожному окремо і обом відразу.

Принцип невтручання

Ось для прикладу досить життєва ситуація. Я зайнята якимись своїми справами. Раптом прибігає старша донька і вимагає з роздратуванням: «Мамо! Скажи Марійці, щоб вона так зі мною не розмовляла!» Перший порив – «сказати Марійці», зробити їй зауваження: «Ах ти, сяка-така Марійка! Що це ти так з Катеринкою розмовляєш?!» Але відразу ж виникає питання: а ЯК вона розмовляла? Я цього не чула, я не була присутня в дитячій, коли конфлікт починався, я не спостерігала за його розвитком. Дуже може бути, що маленька Марійка дійсно нахамила старшій Катеринці (таке трапляється). А, можливо, вона лише захищалася від несправедливих і образливих нападок старшої сестри (і таке буває). Або ще простіше: Катеринка сьогодні встала "не з тієї ноги" і занадто близько до серця сприймає навіть найзвичайніші слова (о, в підлітковому віці це майже кожен день!) Як же я можу покарати когось або зробити комусь з дітей зауваження, якщо суджу про конфлікт лише за суб´єктивними оцінками скривджених сторін? Хто насправді правий, хто винен? Або обидві гарні? (що найімовірніше). Але ж подібні конфлікти між дітьми трапляються нерідко. І як же часто ми кидається захищати одного (частіше молодшого) і звинувачувати іншого (звичайно старшого) навіть толком не розібравшись, що до чого. А в подібній ситуації розбиратися марно, ви все одно не докопаєтеся до істини. Так що найкращий вихід - це залишити все, як є. Нехай самі розбираються. Ось побачите, конфлікт швидко зійде нанівець.

Не втручатися - ось найкраще, що можуть зробити батьки під час дитячих конфліктів. У запалі сварки кожен з дітей вважає себе правим, а іншого - винним. Тому, якщо ви станете на бік одного з дітей (нехай навіть вона дійсно постраждала сторона), ви тим самим тільки посилите ворожнечу між дітьми. Адже для іншого чада ваше втручання буде виглядати як кричуща несправедливість: «Мама завжди його захищає! Завжди в усьому винен один тільки я! Це все через нього!» Так що просто не втручайтеся, і все! Єдине, що варто припиняти - це бійки і взаємні образи. Але і тут не потрібно з´ясовувати, хто почав першим. Винного все одно не знайдете. У подібних випадках візьміть дітей за руки і розведіть по різних кімнатах. Або, якщо вирішили покарати, то карайте обох, без суду і слідства: позбавте на один день якихось розваг (перегляду улюбленого серіалу чи чергової серії мультфільму, комп´ютерних ігор), солодощів і т.п. У цьому випадку діти можуть у глибині душі ображатися на батьків, але у них не залишиться потаємного зла одне на одного. Адже кожен поніс покарання і, в цілому, заслужене покарання. Коли буря трохи вщухне, має сенс обговорити з дітьми виниклу сварку. Але, знову ж таки, не шукаючи винного. Посадіть дітей біля себе, поговоріть з ними довірливо, поясніть, що відчувати час від часу роздратування - це нормально. Таке з кожним трапляється: і з вами, і з татом. Але ось вихлюпувати своє роздратування на іншого не варто. І вже тим більше, не треба пускати в хід кулаки або образи. Перше може призвести до фізичної травми, друге - теж буває дуже болючим. Потрібно вчитися знаходити спільну мову, поступатися один одному. Це необхідна умова людського співжиття. І щоб ці слова не ставали порожнім звуком, показуйте приклад своєю власною поведінкою: намагайтеся не кричати на дітей даремно, не ображайте їх, не звинувачуйте одного у присутності іншого і, звичайно, ніколи не бийте. Чи помічали ви коли-небудь, що старша дитина повчає молодшу вашими ж словами і з вашою інтонацією? Я - так...

Вчимося співпрацювати

Так, дітей треба вчити співпрацювати. З цим умінням ми не народжуємось, а набуваємо його разом з життєвим досвідом. Введіть у родині певні правила, які обидві дитини повинні виконувати неухильно. Наприклад, не можна брати чужі речі без дозволу. І навіть якщо дітки ще маленькі, поступово вони звикнуть ставитися до чужої власності з належною повагою. Добре б придумувати для дітей якісь спільні ігри і заняття. Якщо різниця між дітьми невелика, робити це досить легко. Але навіть при великій різниці у віці завжди знайдуться такі ігри, які будуть цікаві не тільки дітям, але навіть дорослим членам родини. Наприклад, можна зіграти всім разом в «Монополію», «Ерудит», лото «Бінго» і навіть в карти (а чому ні?) Частіше вирушайте всією сім´єю на прогулянки, пікніки, подорожуйте. Можна і в похід сходити (хоча б у вихідний день). Подібні заходи об´єднують сім´ю, а значить, і дітей, вчать їх піклуватися один про одного. Намагайтеся, щоб кожна дитина брала участь в житті іншої. Нехай малюк запросить старшого брата чи сестру на ранок в дитячий сад. А потім мама з малюком побуває на концерті в школі у старшої дитини. Нехай діти разом готуються до домашніх свят: прикрашають квартиру, майструють подарунки та листівки, придумують святкову програму. І обов´язково хваліть дітей за добре ставлення одне до одного, частіше підкреслюйте, що пишаєтеся ними. Основа будь-якого виховання - це добрі, довірчі бесіди з дітьми та особистий приклад. Так що просто розповідайте їм історії зі свого власного дитинства, як ви жили разом з сестрами і братами (якщо вони є), як сварилися і мирилися, згадуйте веселі та повчальні історії. І, звичайно, показуйте дітям на власному прикладі, що немає на світі нічого дорожчого, ніж улюблені близькі люди.

І якщо ми будемо вести себе мудро, поступово наші діти навчаться вирішувати можливі конфлікти мирним шляхом. А по справжньому дружніми вони стануть тоді, коли наймолодша дитина досягне підліткового віку. Яка б не була різниця між дітьми, підростаючи, вони зможуть розмовляти на рівних.

Можливо, ви захочете спитати, чи сваряться мої діти? Так, сваряться. Не дуже часто, але час від часу це трапляється. Але я точно знаю, що, не дивлячись на це, вони ніжно люблять одне одного і стануть друг за дружку горою. Що вони радіють перемогам і захоплюються здобутками один одного. Що старша без жалю витрушує всю свою скарбничку, щоб купити молодшій подарунок на Новий рік, а на останні кишенькові гроші неодмінно притягне їй якісь чергові солодощі. Що молодша дочка категорично відмовляється їхати до бабусі без старшої, і вже стає берегинею багатьох Катрусиних секретів... І я з чистим серцем можу назвати їх сестрами, тому що саме так і повинні ставитися одне до одного рідні люди ...

За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Мама, ти чия? Дитячі ревнощі

Часто з народженням другої дитини батьки починають спостерігати неадекватну реакцію первістка. Перша дитина може почувати себе непотрібною, кинутою, і ці почуття часто виявляються джерелом агресивної поведінки або замкненості. Напевно, багато мам задають собі питання: як і коли починаються ревнощі? Добре це чи погано? Нормально або ненормально?

Виховання близнюків: поради майбутнім батькам

Виховуючи близнюків, батьки отримують і подвійну втому, і подвійне задоволення. Для багатьох батьків близнюків перший рік їх життя залишається в пам´яті кошмарним сном. Ми ж пропонуємо способи, як полегшити догляд за кількома дітьми.

"Чи не народити нам другу дитину?.."

Ваш первісток вже зовсім дорослий і самостійний. На батьків він дивиться з поблажливістю, весь вільний час проводить з друзями і дуже не любить, коли його опікають. А перед Вашим внутрішнім поглядом - його перші дні після народження, перше "Мама" і перший крок… Так хочеться повернути час назад, посадити собі на коліна теплого і м´якого карапуза, аби він посміхався своїм беззубим ротом - лише Вам і всьому світу одночасно.