Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Пустушка для грудничка: плюси, мінуси і техніка безпеки

Пустушка для грудничка: плюси, мінуси і техніка безпеки
 

На рахунок пустушок для немовлят до сих пір ведуться жваві суперечки. Є чимало сильних аргументів як за них, так і проти. Тому приймати рішення про те, чи користуватися пустушкою, батькам доводиться самостійно.

Всі дітки різні, зі своїми унікальними можливостями і потребами. Одні малюки без проблем користуються пустушкою під час грудного вигодовування, і також охоче беруть груди, в той час як інші починають вибирати щось одне. Недоношеним немовлятам, дітям з коліками або тягою до смоктання без годування пустушка буде корисною.

З іншого ж боку, вона може нашкодити новонародженим, сонним малюкам і крихіткам, у яких труднощі з годуванням грудьми. Також пустушка може вплинути на кількість молока у мами, так як дитина не їсть, як раніше, а замінює годування пустушкою.

Ви, як батьки, знаєте, що краще для вашого малюка. І разом ви зможете вирішити, чи варто у вашій конкретній ситуації давати дитині пустушку. Також, приймаючи таке рішення, можна проконсультуватися у педіатра.

Переваги використання пустушки

• Доведено, що використання пустушки допомагає знизити ризик СРДС.

• Пустушки допомагають заспокоїти малюків з рефлюксом і коліками.

• Недоношені дітки швидше набирають вагу і залишають лікарню, якщо користуються пустушкою.

• Пустушка заспокоїть крихітку під час стресових і болючих ситуацій.

• Багатьом немовлятам потрібно смоктати, навіть коли вони не голодні. Пустушка задовольняє цю потребу.

• Пустушка корисна під час подорожей, особливо в літаках, так як знижує неприємний тиск на середнє вухо.

Недоліки використання пустушки

• Раннє введення пустушки може не кращим чином позначитися на здатності дитини прикладатися до грудей і годуватися. Це, в свою чергу, може викликати у мами такі проблеми, як болючі соски, закупорка молочних протоків, мастит.

• Раннє введення пустушки може вплинути на кількість молока. Чим більше їсть малюк, тим більше виробляється грудного молока. Якщо ж малюк смокче пустушку замість грудей, це негативно впливає на кількість вироблюваного у мами молока. Також це може привести до втрати ваги у дитини.

• Деякі дослідження говорять про зв'язок між використанням пустушки і збільшеним ризиком вушних інфекцій.

• Використання пустушки може привести до раннього відлучення від грудей.

• Смоктання пустушки може ще сильніше втомлювати сонливу дитину, що ще сильніше ускладнює годування грудьми.

• Немовлята часто починають плакати, якщо пустушка випадає у них з рота. Щоб заспокоїти малюка, вам потрібно буде знову дати йому пустушку. Дітки ж, які не користуються пустушкою, заспокоюють себе самі, посмоктуючи пальці або кулачки.

• Зловживання пустушкою може привести до недостатнього споживання грудного молока під час денних годувань. З цієї причини малюк може частіше прокидатися вночі, щоб поїсти.

• Тривале використання пустушки може викликати у дитини проблеми з прикусом.

• Діти дуже звикають до пустушок, і в майбутньому вам може бути дуже складно відлучити від неї малюка.

Якщо ви вирішили використовувати пустушку...

Множинні дослідження довели, що пустушки можна давати і немовлятам. Проте рекомендується почекати до того, як повністю налагодиться режим грудного вигодовування і регулярне вироблення молока – це приблизно 4-8 тижнів з моменту народження малюка.

І якщо ви вирішили користуватися пустушкою, вона, звичайно ж, повинна бути безпечною.

Дитяча пустушка: загальні правила безпеки

Не користуйтеся пустушками, виготовленими не з однієї цільної деталі. Пустушки з двох і більше деталей небезпечні задушенням.

Чистіть пустушку кожен день і доглядайте за нею відповідно до інструкції виробника. Деякі з них можна мити в посудомийці, інші ж доведеться мити вручну з мильним розчином і ретельно обполіскувати.

Ніколи не вішайте пустушку малюкові на шию і не користуйтеся ніякими шнурками або резиночками, щоб прив'язати її до ліжечка, автокрісла, коляски і т.д. Немовля може заплутатися в будь-який мотузочці, намагаючись дістатися до пустушки.

Не використовуйте соску від пляшечки як пустушку. Це небезпечно – нею малюк може вдавитися і задихнутися.

У багатьох брендів пустушки в залежності від розміру призначаються для того чи іншого віку. Вибирайте правильний розмір для свого малюка. Адже старша дитина може вдавитися соскою для новонародженого, а пустушка для старших дітлахів буде занадто великою для немовляти.

Регулярно оглядайте пустушку на предмет зносу. Якщо вона знебарвилася або на ній з'явилися сліди пошкодження, її потрібно замінити на нову.

Як тільки у малюка почнуть різатися зубки, регулярно відвідуйте з ним стоматолога. Він буде стежити за тим, щоб у крихітки не псувався прикус і порадить, коли буде краще розлучитися з пустушкою.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас