Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Йога для вагітних: що потрібно знати новачкам?

Йога для вагітних: що потрібно знати новачкам?
 

Йога – це тренування, спрямоване на баланс між тілом, духом і диханням. Вона включає в себе фізичні вправи, вправи на дихання, релаксацію і медитацію. Є кілька видів йоги для різного рівня підготовки. Безпечна вона і під час вагітності (правда, з деякими обмеженнями) і допоможе залишатися у формі, тренувати силу і гнучкість м'язів.

Переваги йоги

Якщо ви займаєтеся регулярно, йога ефективно покращує фізичний, психічний та емоційний стан. Крім того, асани йоги допоможуть:

- Поліпшити циркуляцію крові, м'язовий тон і гнучкість;

- Залишатися емоційно стійкою за допомогою релаксації, вправ на дихання і медитації;

- Відчувати себе спокійно і зняти м'язову напругу.

Чи можна під час вагітності починати займатися йогою вперше?

Вагітність – ідеальний час для початку занять йогою, навіть якщо раніше ви ніколи нею не займалися. Асани для новачків простіші, ніж багато людей собі це уявляють, і повністю безпечні. Крім того, на тренуваннях ви зможете познайомитися і з іншими майбутніми матусями.

Ви будете починати повільно і акуратно. Ваш інструктор змінить асани так, щоб вони підходили вашому рівню вагітності. Слухайте свого інструктора і завжди прислухайтеся до свого самопочуття. Якщо ви відчуваєте будь-які неприємні відчуття, біль або дискомфорт, не продовжуйте робити те, що робите.

Намагайтеся під час вправ дати своєму тілу відкритися і злегка розтягнутися, а не скоріше домогтися правильної асани. Тренуйтеся акуратно і робіть перерву, якщо втомилися. Візьміть з собою пляшку води, а за пару годин до тренування не наїдайтеся щільно і не їжте нічого важкого.

Поговоріть з лікарем, перш ніж почати займатися йогою або піти на будь-які інші тренування, особливо ті, які ви не пробували раніше. Також ви можете поговорити зі своїм інструктором, якщо у вас є якісь сумніви.

Коли починати займатися йогою для вагітних?

Найкращий час для початку занять йогою під час вагітності – перед початком другого триметру, на терміні близько 14 тижнів. На першому триместрі не рекомендується пробувати асани йоги, якщо ви не займалися нею раніше.

На жаль, в більшості випадків викидні трапляються саме на першому триместрі вагітності. Немає ніяких доказів того, що йога або інші тренування шкодять вагітності. Але щоб убезпечити себе, деякі інструктори йоги не рекомендують починати заняття протягом перших трьох місяців. Крім того, на другому триместрі ви також будете почуватися набагато краще і будете менше втомлюватися.

Також, якщо ваша дитина була зачата за допомогою ЕКЗ, деякі інструктори не рекомендують починати займатися йогою до 20 тижня. Все через те, що вам було так складно завагітніти. А ще в разі ЕКЗ у вас може бути дво- або багатоплідна вагітність. При багатоплідній вагітності вірогідність викиднів досить висока, тому в цьому випадку потрібно бути дуже обережною.

Якщо ви вирішите зайнятися йогою на першому триместрі, віддайте перевагу вправам на дихання і релаксацію. Якщо ж ви займалися йогою раніше, просто тренуйтеся не так інтенсивно і уважно стежте за своїми відчуттями.

Чи є небезпечні асани для вагітних?

Не рекомендуються при вагітності:

- Асани на спині після 16 тижня;

- Вправи на дихання, що включають затримку дихання або короткі сильні вдихи-видихи;

- Асани, що вимагають сильної розтяжки або чреваті розтягнення м'язів;

- Вправи на животі і нахили;

- Вправи вниз головою;

- Асани на гнучкість спини;

- Сильні скручування.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас