Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

11 найпоширеніших міфів про рак грудей

11 найпоширеніших міфів про рак грудей
 

Чи збільшують антиперспіранти і бюстгальтери з кісточками ризик раку грудей? Ви напевно чули хоч пару міфів про рак грудей – що стає причиною або збільшує ризик його появи. У даній статті ви зможете дізнатися, що з подібних тверджень є правдою, а що – помилкою, і будете володіти найбільш точною інформацією про це небезпечне захворювання.

Міф No. 1: Бюстгальтери з кісточками викликають рак грудей

Це абсолютна помилка, заснована на старому припущенні, що ліфи з кісточками погіршують лімфоток і, тим самим, збільшують ризик виникнення раку грудей. Як би там не було, ця інформація так і не була підтверджена – вчені так і не знайшли зв'язку між носінням бюстгальтерів на кісточках і ризиком розвитку раку молочних залоз.

Міф No. 2: Антиперспіранти викликають рак грудей

До сих пір дослідження вчених не підтвердили взаємозв'язок між антиперспірантами і раком грудей. Так що, це теж міф, який міг з'явитися з двох причин. Перша – парабени – хімічні консерванти, які використовуються в деяких антиперспірантах. Вони можуть збільшувати рівень естрогену, що пов'язано з ризиком раку молочної залози. Але це не є вирішальним фактором ризику. Якщо сумніваєтеся, вивчіть етикетку засобу на наявність метилпарабенів, пропілпарабенів, бутилпарабенів і бензилпарабенів. Як би там не було, більшість брендів більше не використовують у своїй продукції дані речовини.

Друга причина – мамограма, яка може показати помилково-позитивний результат, так як в антиперспірантах міститься алюміній. Тому перед мамограмою не можна користуватися антиперспірантом. В даний час вчені не дають рекомендацій щодо обмеження використання антиперспірантів на щоденній основі, тому що не вважають, що дані засоби збільшують ризик раку грудей.

Міф No. 3: Рентгенівське випромінювання викликає рак грудей

Випромінювання, що використовується при мамограмі, ще менше, ніж при звичайному рентгені. Ні те, ні інше, не збільшує ризик появи раку молочної залози. Також жінки повинні знати, що МРТ та УЗД, які також використовуються для обстеження грудей, зовсім не містять випромінювання.

Міф No. 4: Відкрите повітря сприяє розвитку раку грудей

Багато пацієнток з раком молочної залози стурбовані тим, що під час операції пухлина піддається впливу кисню, через що може вирости ще більше. Це міф. Рак сам по собі схильний рости і пускати метастази, але цей процес ніяк не пов'язаний з операцією, біопсією і іншими інвазивними методами обстеження і лікування.

Міф No. 5: У вашій родині повинні бути родичі з раком грудей, щоб ви на нього захворіли

Жінки, у яких родичі ніколи не хворіли на рак грудей, дивуються, коли у них він з'являється. Так, генетика є фактором ризику, але відсутність схильності не виключає ризику його появи. Всього близько 10% хворіють на рак молочної залози через генетичну схильність.

Міф No. 6: Ви нічого не можете зробити зі спадковим ризиком

Якщо у вашій родині жінки хворіли на рак грудей, це ще не означає, що він у вас буде. В цьому випадку рекомендується здати аналізи, щоб дізнатися про ступінь ризику та можливості його уникнення. Зокрема, дієта з низьким рівнем жирів, фізична активність, помірне споживання алкоголю зменшують ризик появи раку молочної залози. Якщо у вас є генетична схильність, ви повинні робити все можливе, щоб зменшити ймовірність захворіти на рак грудей.

Міф No. 7: Рак грудей з'являється тільки у жінок у віці

Чим більше вік, тим більше ризик появи раку грудей, тому у літніх жінок він зустрічається частіше. Але це не означає, що молоденькі дівчата не можуть на нього захворіти. Рак молочної залози діагностується в будь-якому віці, і у молодих жінок він агресивніший.

Міф No. 8: Пластична хірургія викликає рак грудей

Насправді немає зв'язку між пластичними операціями на грудях і раком молочних залоз. Через імпланти маммограму може бути робити і складніше, але ризик появи раку при цьому не збільшується. А жінки, які роблять операцію по зменшенню грудей, навпаки, знижують для себе ризик захворіти на рак молочних залоз до 60%.

Міф No. 9: Подвійна мастектомія убезпечить від повернення раку грудей

Видалення молочної залози, в якій не було раку, дійсно захищає від його появи в майбутньому. Але якщо ви видаляєте груди, уражені раком, у вас буде 3-4% ризику рецидиву.

Міф No. 10: В самообстеженні грудей немає необхідності

Лікарі стверджують, що самообстеження грудей обов'язково потрібно робити. Адже тільки так ви вчасно зможете помітити розвиток захворювання. Крім того, це нескладно і безкоштовно, тому почніть регулярно обстежувати свої груди.

Міф No.11: Аборт і викидень підвищують ризик розвитку раку грудей

У той час як доведено, що народження дітей до 30 знижує ризик раку молочної залози, немає досліджень, які доводять, що раннє переривання вагітності через аборт або викидень збільшує цей ризик.

Знаючи ці факти, а не міфи, ви зможете захистити себе від ризику появи раку грудей, наскільки це можливо, і не переживати через дрібниці.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас