Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Готуємо дім до приходу святого Миколая + рецепт пряників - «миколайчиків»

Готуємо дім до приходу святого Миколая + рецепт пряників - «миколайчиків»
 

Незабаром найбільш магічна ніч в році – ніч, коли Святий Миколай спускається на землю, аби покласти під подушки всіх чемних діток омріяні подарунки. Цього дня з трепетом чекають тисячі дітей по всьому світу. Малеча знає, що Миколай зайде в кожен дім, не омине нікого. А щоб належно зустріти бажаного гостя – варто оселю гарненько причепурити. Відповідний антураж посилить відчуття свята, радісні емоції, а його створення стане захоплюючою грою для малечі.

Клеїмо сніжинки, випікаємо «миколайчиків», готуємо чобітки для цукерків…

У різних країнах і навіть місцевостях – свої звичаї, свої традиції свята Миколая. Чому б не об’єднати їх, зібравши ті, які вам найбільше до душі, щоби створити справжню казкову атмосферу в своєму домі?

Найбільш поширеною є традиція робити різні витинанки у зимовій тематиці та клеїти їх на вікна у новорічно-різдвяний період. Це можуть бути сніжинки, ялиночки, зображення Миколая, його мішка із подарунками, саней… Такі витинанки не лише прикрасять вікно, створивши святковий настрій в оселі, а й допоможуть святому Миколаю в чарівну ніч швидше побачити, де його особливо чекають, де живуть чемні і старанні дітки. Розкажіть це своїй малечі, заохотивши до виготовлення такого святкового декору, і гайда за роботу! Знадобляться кольоровий папір, картон, ножиці, олівці, фломастери, фарби, двостороння клейка стрічка… Ви можете придбати готові трафарети і за їх допомогою малювати витинанки, або ж малювати «від руки», вкладаючи власні талант і фантазію. Головне – процес, тож постарайтесь зробити його яскравим, веселим і творчим, а ще – трохи казковим. В цьому вам допоможуть легенди та казки про святого Миколая, розповіді про особливу ніч з 18 на 19 грудня, про чарівний мішок, сані святого, на яких він везе подарунки для всіх дітей Світу…

Гарна традиція – вивішувати декоративні чобітки для ласощів. Американські та європейські діти вивішують їх, очікуючи приходу Санти, ми ж можемо адаптувати цю милу традицію під власне свято. А на ранок так приємно запускати руку у черевичок, шукаючи свої гостинчики!

А от щодо суто українських традицій, у нас здавна в цей святковий день випікали пряники-«миколайчики». Ними частувалися самі і гостей пригощали, дарували солодощі дітям. Пряники ці можуть мати різну форму: янголяток, зірочок, сердець, півників, рибок, коників, а «вищий пілотаж» - печиво у формі самого святого Миколая, у митрі, ризах, з мішком. За допомогою глазурі можна намалювати риси обличчя, елементи одягу, тоді «миколайчики» стають справді казковими і особливими, - таке печиво дуже сподобається малюкам. До речі, ми і рецепт приготували!

Медові пряники - «миколайчики»

500 мл кефіру (середньої жирності)
500 г цукру
1 ст. л. питтєвої соди
2 ст. л. натурального меду
3 ст. л. рафінованої олії
1 кг борошна

В емальованій посудині з’єднати кефір, соду та цукор, перемішати інгредієнти, прикрити посудину чистим кухонним рушничком і залишити на 40 хв. при кімнатній температурі.

Опісля до цієї суміші додати мед (якщо мед кристалізувався – попередньо його варто трохи розігріти на водяній бані) та олію, знову перемішати і залишити під рушничком ще на 5-7 хв. Після цього додати борошно та замісити тісто (борошна може знадобитися трохи більше від вказаної кількості, ви маєте регулювати це, орієнтуючись на консистенцію – вона повинна бути досить еластичною, але не твердою чи «забитою»).

Тісто розкачуємо на присипаній борошном поверхні, товщиною приблизно 5-7 мм. Вирізаємо пряники потрібної форми. Для цього можете користуватися готовими формочками, ножем, або ж можна спробувати виготовити формочки самостійно (з консервної банки: зріжте з неї дно, а потім вигніть, надавши потрібних обрисів, як на малюнку).

форма для печива своїми руками

Майбутні пряники викласти на деко, попередньо вистелене пергаментом та змащене жиром. Випікають пряники у розігрітій до 180°С духовці приблизно 20-25 хв. (поки зарум’яняться).

Поки пряники в духовці, приготуйте глазур: на круту піну збийте білок 1 яйця та півсклянки цукру. Як тільки виймете гарячі пряники з духовки – потрібно одразу змащувати їх глазур’ю. Можна повністю змастити пряник, або виділити контур, чи ж намалювати риси обличчя і одяг (якщо ви взялися виготовляти справжніх «миколайчиків»). Наносити глазур можна звичайними пензликами (можливо знадобляться тонший і більш товстий пензлик, в залежності від задуму). Окремо приготуйте склянку з водою і чистий пензлик, щоби за потребою могти швидко прибирати надлишок глазурі з пряника.

Коли малюнки глазур’ю вже виконані – відправляємо печиво у гарячу духовку ще на кілька хвилин.

Готуючи такі святкові пряники, обов’язково кличте дітей допомагати! До речі, ви можете розказати їм, що напередодні святкової ночі, святий Миколай зі своїми помічниками-янголами сам випікає таке печиво, аби потім пригощати чемних діток!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас