Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитяче меню на осінньо-зимовий період

Дитяче меню на осінньо-зимовий період
 

В холодну пору року нам особливо необхідні вітаміни, мінерали та поживні речовини, аби зміцнити імунітет і допомогти організму у боротьбі з вірусними захворюваннями, звичними для цього періоду. Щедра осінь залишила нам чимало вітамінних дарів, але протягом зими вони втрачатимуть свої корисні властивості. Як же формувати раціон харчування на холодний період, аби наш організм отримував максимум користі? Особливого захисту потребують діти, адже вони більш вразливі до різних захворювань, тож харчування малюків – це дуже важливо.

Отже, що має бути присутнім в дитячому меню, аби забезпечити малюку збалансоване по кількості поживних речовин, вітамінів і мікроелементів харчування?

Каші

Каші в свідомості багатьох є найбільш типовою «дитячою» їжею. І не випадково, адже дитячому організму просто необхідні злаки. Та варто пам’ятати, що каші швидкого приготування, рафіновані, очищені крупи – не ті каші, які потрібні дитині. А от цільнозернові крупи є джерелом вітамінів групи В, мікроелементів, вони багаті антиоксидантами. Крупи містять так-звані «повільні» вуглеводи, які стимулюють роботу кишечника. Кашу для малюка можна приправити вершковим маслом, для смаку і додаткової користі – додати ягоди, фрукти, горіхи.

Молочні продукти

Ще один «дитячий» продукт. Всім відомо про користь молока та молочних продуктів, які є джерелом кальцію та білка. В холодну пору, коли нас атакують віруси, а організм потребує надійного захисту, особливу увагу варто приділити саме кисломолочним продуктам, які містять корисні бактерії, необхідні для підтримки здорової мікрофлори кишечника, а отже і сприяють зміцненню імунітету.

Білки

Зростаючому організму потрібний якісний білок. Основним джерелом тваринного білка, як відомо, є м'ясо, риба, яйця. Всі батьки знають, що для дитячого організму більше підходять курятина, телятина, кролятина, індичатина, а от свинина, баранина – важчі для травлення сорти м’яса, які варто обмежити. Обов’язковими в зимовому раціоні є яйця, які є джерелом вітаміну D, що є дефіцитним з жовтня по квітень.

Жири

В дитячому меню мають бути тваринні жири і рослинні олії (вершкове масло багате вітамінами А, D, рослинні олії – джерело вітаміну Е, поліненасичених жирних кислот). Не варто обмежуватись соняшниковою та оливковою оліями в раціоні, не забувайте про користь, до прикладу, лляної, кунжутної олій.

Вітамінні напої

Якщо влітку ви потурбувались про запаси ягід та фруктів і заморозили їх на зиму – прийшов час використовувати літні заготівлі, зокрема, можна готувати вітамінні компоти і кисіль. Також, в раціон корисно вводити настій шипшини, морси з чорниці, малини.

Фрукти та овочі

Звісно, взимку асортимент фруктів не такий широкий, проте, окрім звичних для нашої місцевості яблук та популярних взимку заморських цитрусових, можна використовувати, знову ж таки, заморожені запаси, а також перетерті з цукром ягоди.

Овочі теж потрібні дитячому організму. Варіть малюку овочеві супи (споживати їх потрібно свіжозвареними – тоді в них найбільше користі). Також, не забувайте про овочеві пюре, запечені овочі.

Потурбуйтесь про збалансований раціон свого малюка – це просто!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас