Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 міфів про ранній розвиток дитини

7 міфів про ранній розвиток дитини
 

З появою дитини в родині, багато молодих батьків задаються питанням: а чи варто слідувати новомодній тенденції «раннього розвитку» і починати навчання малюка буквально з пелюшок, чи все ж таки краще довіритися більш традиційним методам виховання і подарувати дитині повноцінне дитинство? На сьогоднішній день кожні допитливі батьки можуть знайти безліч методик і варіантів того, як з народження виростити вундеркінда.

У міру зростання популярності цього виду навчання, з'явилося й чимало навчальних центрів для дітей, що пропонують як комплексний розвиток дошкільника, підготовку до школи, так і безліч різних гуртків для різнобічного розвитку малюків, як центр раннього розвитку IQsha Club – тут можна дізнатися докладніше про пропоновані програми. Є чимало інформації про те, чим корисно і які результати можуть принести заняття за методиками раннього розвитку дитини, але також є й чимало супротивників цієї системи. Через таку неоднозначність, виникає чимало міфів і помилкових уявлень про самі програми раннього розвитку. Про ці самі міфи пропонуємо поговорити далі.

Міф 1 «Ранній розвиток позбавляє дитину нормального дитинства»

Цей міф, швидше за все, був придуманий тими, кого з дитинства змушували вчитися. Насправді діти дуже допитливі і необхідність пізнання навколишнього світу, потяг до навчання і всього нового у них в крові. Інше питання – як вгамовується цей інформаційний голод. Якщо разом з малюком просто пізнавати світ, наповнювати кожен його день цікавими заняттями, прогулянками і обговореннями, то у такого малюка буде прекрасне і дуже пізнавальне дитинство.

Міф 2 «Ранній розвиток – це шалено дорого»

Звичайно, говорити про те, що всілякі навчальні ігри нічого не коштують просто безглуздо, але якщо взяти до уваги, скільки сучасні батьки витрачають на сучасні іграшки та гаджети – це не можна порівняти. Тим більше, що для повноцінного розвитку зовсім не обов'язково водити дитину по всіляких гуртках, багато вправ можна робити вдома, та й деякі іграшки можна також легко змайструвати своїми руками.

Міф 3 «Для кращого результату необхідно вибрати одну методику і суворо її дотримуватися, не розпорошуючись»

Безглуздо порівнювати дитину з річчю, яку можна зібрати по одній інструкції. Будь-яка дитина індивідуальна, і слідувати одній програмі у вас навряд чи вийде, тут варто пробувати різні методики і варіанти, тільки так ви зможете підібрати те, що найбільше цікаво малюку.

Міф 4 «Якщо навчати дитину з ранніх років, то можна відбити бажання вчитися»

Практика показує діаметрально протилежні дані – діти, які виховуються за методиками раннього розвитку з дитинства, довше зберігають інтерес і тягу до знань.

Міф 5 «Діти, які виховуються за методиками раннього розвитку, нудьгують на уроках в школі» Методики раннього розвитку ставлять перед собою основним завданням формування і розвиток основних базових навичок і якостей, як сенсорика, моторика, посидючість, допитливість, фізичне і психологічне здоров'я. З цим усім, дитині не буде нудно за шкільною партою, швидше навпаки, вона ще з більшою охотою пізнаватиме нове, не боячись експериментувати, і зможе краще аналізувати отримані знання, та й уроки їй будуть даватися легше.

Міф 6 «І при традиційному навчанні можна отримати непогані результати, тоді навіщо це ранній розвиток?»

Так, не можна заперечувати, що і при традиційному навчанні було чимало геніїв. Але, подумайте з іншого боку – скільки з них змогли виявити і розкрити свій талант в дитинстві? Одиниці, і це факт! Основній масі пройшлося пройти непростий шлях самопізнання для того, щоб зрозуміти своє призначення. Методики і центри раннього розвитку дозволяють малюкам в комфортній обстановці в першу чергу зрозуміти і вивчити себе.

Міф 7 «Ранній розвиток безглуздий, все те ж саме дитина вивчить і в школі»

Програми раннього розвитку не розраховані на вивчення шкільних курсів як таких, і не варто думати, що в центрі раннього розвитку ваш малюк в свої 3 роки вивчатиме програму першого класу. Це абсурд. Метою методик раннього розвитку є не вивчення шкільної програми, а розвиток інтересу до пізнання навколишнього світу, тяги до знань і вміння широко мислити.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас