Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вітамін D: давати чи ні?

Вітамін D: давати чи ні?
 

Вчора до нас прийшла моя бабуся і принесла якісь крапельки. Вона дуже хотіла, щоб мама мені їх давала, тому довго говорила, які вони корисні. А мама сказала, що мені не потрібні ніякі крапельки, і вона не буде їх мені давати.

Питання прийому вітаміну D часом стає справжнім яблуком розбрату в сім'ї. Часто бабусі бачать, що молоді мами не дають дітям вітамін D або дають його по-іншому. Звичайно ж, це викликає занепокоєння і призводить до протиріч. Причина в тому, що позиція педіатрів старої радянської школи істотно відрізняється від сучасного погляду медиків на необхідність прийому вітаміну D новонародженими. У такій ситуації мамам можна порадити тільки одне: постарайтеся не вступати в дискусію з бабусями, а спокійно поясніть їм, чому ви робите так, а не інакше. А щоб вам було легше це зробити, ми спеціально попросили дитячого педіатра Наталію Гейко розкласти все по поличках в невеликій порівняльної таблиці.

Звідки береться вітамін D?

В організмі дитини виробляється вітамін D, якщо малюк харчується грудним молоком і буває на сонці. Світлошкірій дитині достатньо 20 хвилин на день влітку побути в тіні дерев, щоб забезпечити організм вітаміном D на 5 днів. Ще одне джерело – грудне молоко. У ньому практично завжди в достатній кількості вітаміну D, тому у дітей на ГВ рахіт – вкрай рідкісне явище. ГВ — обов’язкове до 6 місяців. Тому в період грудного вигодовування мамам необхідно особливо ретельно дбати про правильну гігієну грудей, використовуючи якісні сучасні засоби. Дихаючі лактаційні прокладки Helen Harper Bra Pads захищають білизну від намокання та підтримують здоров’я сосків жінки. Користуючись ними, мами забезпечують ефективний догляд за грудьми.

Якщо ж малюк на штучному вигодовуванні, то варто знати, що всі якісні сучасні суміші містять необхідну немовляті кількість вітаміну D. Таким чином, малюки-штучники разом із сумішами отримують орієнтовно 500 МО вітаміну D щодня. У молочні суміші, які вироблялися 30 років тому і раніше, вітамін D не додавали. Тому в ті часи існувала проблема рахіту у новонароджених дітей. Сьогодні ж таке захворювання як рахіт виникає вкрай рідко завдяки повноцінному харчуванню дітей і нормальних умов життя немовлят.

Дорогі бабусі, не хвилюйтеся, я здоровий і ніякий рахіт мені не загрожує. А все тому, що мама знає, як правильно за мною доглядати.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас