Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ерозія шийки матки: причини, симптоми захворювання і лікування

Ерозія шийки матки: причини, симптоми захворювання і лікування
 

На сьогоднішній день про ерозію від особистого гінеколога чули більшість жінок, сьогодні вона є одним з найпоширеніших гінекологічних захворювань у жінок різного віку. І хоча сама по собі ерозія не є раковим захворюванням, в значній мірі вона підвищує ризик виникнення злоякісної пухлини.

Що таке ерозія?

У сучасній гінекологічній практиці виділяють псевдоерозію і справжню ерозію піхви. Причому на практиці найчастіше зустрічається перший варіант, справжня ж ерозія буває досить рідко і являє собою ранку в піхві, яка маючи червоний колір, виглядає як пляма на тлі рожевої піхви. Псевдоерозія шийки матки – це явище, при якому призматичний епітелій виходить за межі каналу шийки матки і найчастіше діагностується у молодих дівчат і жінок.

Варто розуміти, що псевдоерозія – придбана або ж вроджена, справжня часто є наслідком отриманої травми або наявності інфекції. Розвитку цього захворювання можуть сприяти такі фактори, як велика різноманітність статевих партнерів, грубий статевий акт, зниження імунітету, гормональний збій, ранній початок статевого життя або порушення і збої менструального циклу.

Причини і симптоматика захворювання

До найпоширеніших причин появи ерозії можна віднести:

- Механічні пошкодження слизової шийки матки після пологів, перенесення аборту і т.п .;

- Запальні процеси і захворювання статевих органів, в тому числі різні захворювання піхви;

- Ряд захворювань, що передаються статевим шляхом.

У 95% випадків ерозія протікає без будь-яких явних ознак або дискомфорту, через що виявляється вона лише при черговому огляді гінекологом. Однак в певних випадках, як виникнення одного із супутніх захворювань, прояві їх симптомів або появі червоних виділень, варто негайно звернутися до гінеколога для огляду, щоб уникнути неприємних наслідків.

Чим небезпечна ерозія шийки матки?

Хоч, як ми вже говорили, сама по собі ерозія не є раковим захворюванням або навіть передраковим, однак, якщо її не лікувати, подальший розвиток може привести до утворення патологічних клітин, які після цього цілком можуть перейти в злоякісну пухлину.

Лікування ерозії

Як і при лікуванні будь-якого іншого складного захворювання, позбутися від ерозії повністю допомагає комплекс заходів, що включає як медикаментозний вплив, так і хірургічний. На сьогоднішній день існує декілька варіантів лікування ерозії, починаючи від «класичного» припікання електричним струмом, закінчуючи лазерною хірургією.

Припікання і кріодеструкція є досить ефективними засобами, проте після операції залишаються рубці на поверхні шийки матки і призводять до стоншення каналу. З цієї причини ці процедури вкрай не рекомендуються всім жінкам, які ще планують народжувати. Лазерна хірургія більш точно і м'яко дозволяє видалити ерозію, тому на сьогодні є найкращим варіантом.

Само собою зрозуміло, що займатися самолікуванням при виникненні ерозії не варто, та й результату це в більшості випадків не дасть. Тільки досвідчений лікар може адекватно оцінити, проаналізувати стан і порекомендувати найбільш підходяще лікування. Знайти досвідченого лікаря ви завжди зможете за допомогою сервісу doc.ua, де шукати можна як лікарів за спеціалізацією, так і розташовані поблизу клініки або заклади, що надають певні послуги. Не ризикуйте, не експериментуйте і будьте здорові!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас