Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чистимо дитячі зубки: як, коли і інші корисні поради батькам

Чистимо дитячі зубки: як, коли і інші корисні поради батькам
 

Дірки та карієс утворюються в дитячих зубках набагато швидше, ніж в дорослих, і можуть мати довгострокові наслідки. Саме тому гігієна ротової порожнини дитини – не так річ, якою можна нехтувати. І перше, чого ви повинні навчитися – це правильно чистити дитячі зубки. Як? Коли? Як часто? Як привчити дитину до чищення зубів, якщо вона робить це вкрай неохоче? Про все це в нашій статті.

Коли?

Починати чистити зубки (і молочні, і корінні) необхідно відразу по мірі їх появи. Як правило, перші зубки у немовляти прорізуються у віці близько півроку, а всі з'являються ближче до двох років. Перший дорослий зуб з'явиться у дитини у віці близько шести років, в той же час і почнуть випадати молочні.

Як?

Використовуйте дитячу зубну щітку з м'якими щетинками і кількість зубної пасти, розміром з горошину. Чистіть дитячі зубки ніжно, але ретельно, переконайтеся, що щітка пройшлася по кожному з них. Привчайте дитину чистити зуби самостійно, але після того як вона закінчить, пройдіться по всьому зубному ряду малюка самі, щоб переконатися, що навіть найвіддаленіші зубки будуть вичищені.

Як часто?

Дитина, як і дорослі, повинна чистити зубки двічі в день. Ранкову чистку можна проводити перед або після сніданку, але ввечері чистка зубів повинна бути останнім, що дитина робить перед сном. Також це допоможе вам виробити якийсь графік, в якому чистка зубів у крихітки буде асоціюватися з укладанням в ліжко.

Як привчити дитину чистити зуби, якщо вона не хоче цього робити?

• Заразіть чадо ентузіазмом. Якщо мама і тато завжди з радістю будуть відправлятися чистити зуби і в цей час весело шуміти, дитина відчує, що щось упускає, і почне приєднуватися до вас.

• Нехай дитина з самого раннього віку спостерігає, як ви чистите зуби, а потім чистіть зуби разом з нею, і надалі подаючи приклад.

• Постійно нагадуйте чаду, що вже наближається нічний час і пора чистити зубки.

• Не питайте, не просіть, говоріть. Команда «Іди чистити зуби!»зЗавжди працює краще, ніж прохання або питання, на які можна відповісти і відмовою.

• Купуйте яскраві і красиві дитячі зубні щітки – так у крихітки буде більше мотивації чистити зубки.

• Співайте! Якщо ви будете співати пісеньку або підспівувати включеній мелодії, чистка зубів буде схожа на гру.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас