Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи безпечні гелі для прорізування зубів?

Чи безпечні гелі для прорізування зубів?
 

Через це проходять всі батьки: у дитини ріжуться зубки, і від цього страждає і вона, і всі навколо. Звичайно ж, ви хочете їй допомогти, полегшити біль, але навіть не знаєте, з чого почати. Багато батьків вирішують в цьому випадку використовувати гель для прорізування зубів, який наноситься на запалені червоні ясна. Але перш ніж купити цей засіб, ви повинні знати про всі ризики, переваги та недоліки подібних знеболюючих продуктів.

Звичайно ж, як і завжди, перш ніж використовувати знеболюючі засоби для прорізування зубів, проконсультуйтеся зі своїм педіатром!

На сучасному ринку існує три основних види знеболюючих при прорізуванні зубів...

Рідкі засоби і гелі зовнішнього застосування з бензокаїном

Незважаючи на те, що в минулому такі засоби були досить популярні для знеболювання при прорізуванні зубів, сучасні експерти не рекомендують давати малюкам до 2 років препарати на основі бензокаїну. Вони можуть привести до рідкісного, але іноді навіть смертельного захворювання метгемоглобінемії, коли кисень, що поставляється кровоносною системою, знижується до небезпечного рівня. Як правило, симптоми проявляються через хвилини або години після використання знеболювального гелю (рідини), серед них: бліда, сіра або синювата шкіра, губи і нігті; плутане дихання; прискорений пульс; запаморочення і сплутаність свідомості.

Як тільки дитині виповниться 2 рочки (в цьому віці скоріше за все вже прорізатимуться перші і другі моляри), ви можете починати користуватися знеболюючими гелями і рідкими засобами на основі бензокаїну.

Рідкі засоби і гелі з в'язким розчином лідокаїну

Локальні анестетики, що містять в'язкий розчин лідокаїну, не рекомендується давати дітям в принципі. Вони можуть ускладнювати ковтання, збільшуючи ризик вдавитися або вдихнути їжу, впливають на серце і нервову систему і можуть викликати отруєння. Такі препарати не купуйте ні в якому разі, хіба що вам їх вам пропише педіатр (і навіть в цьому випадку запитайте лікаря про можливі ризики).

Гомеопатичні рідкі засоби, гелі та таблетки для прорізування зубів

До недавнього часу гомеопатичні препарати для прорізування зубів вважалися безпечними, принаймні, якщо перед тим, як давати їх дитині, ви консультуєтеся з педіатром. У минулому ж році педіатри почали виступати проти використання будь-яких гомеопатичних гелів для прорізування зубів (а також рідин і таблеток), вкрай не рекомендуючи давати їх як немовлятам, так і більш старшим діткам.

Все це пов'язано з використанням в даних препаратах нерегульованої форми беладони, токсичної рослини, яке може викликати проблеми з серцем і сонливість. Тому в боротьбі за спокій і комфорт малюка під час прорізування зубів від гомеопатії краще відмовтеся. І негайно звертайтеся до лікаря при появі у дитини припадків, утрудненого дихання, надмірної сонливості та інших незвичайних симптомів після прийому нею гомеопатичних засобів.

Саме визначення «гомеопатичний» відноситься до альтернативного лікування, дані препарати містять невелику кількість натуральних речовин, що мають лікувальні властивості. Але багато гомеопатичних продуктів містять дуже мало такої речовини, щоб вона могла подіяти, або навпаки, занадто багато, що може викликати неприємні і навіть небезпечні побічні ефекти, особливо в поєднанні з аптечними медикаментами.

Альтернативи гелям для прорізування зубів

Коли малюк вередує (а він буде, адже його ясна дуже запалені), спробуйте один з цих безпечних способів знеболювання:

- Дайте дитині пожувати холодну іграшку для прорізування зубів або ганчірочку;

- Зробіть заспокійливий масаж, акуратно потерши чистим пальцем ясна малюка;

- Діткам, старшим за півроку, можна запропонувати крижану воду або заморожену їжу (наприклад, банани).

Чого не можна робити при прорізуванні зубів у дитини

Для полегшення болю при прорізуванні зубів не рекомендується використовувати не тільки засоби на основі бензокаїну і лідокаїну і гомеопатію, також ні в якому разі не варто розтирати дитячі ясна спиртом. Навіть маленька його кількість може нашкодити здоров'ю дитини. Багато педіатрів також виступають проти бурштинових намист для прорізування зубів, так як ними дитина може вдавитися.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас