Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Псоріаз у дітей – що повинні знати батьки? (частина 1)

Псоріаз у дітей – що повинні знати батьки? (частина 1)
 

Що таке псоріаз?

Псоріаз – це запальне захворювання шкіри, яке може проявлятися кількома способами. У діток, як правило, він проявляється в двох формах: бляшковий і краплевидний.

• Бляшковий псоріаз – найбільш поширений. Якщо у вашого малюка з'явилися червоні уражені ділянки шкіри, що лущаться, покриті сріблясто-білими «лусочками», це може бути псоріаз. Проявлятися він може де завгодно, але найбільш часто – на ліктях, колінах, шкірі голови і нижній частині спини.

• Краплевидний псоріаз більш поширений у дітей, ніж у дорослих. Він не лущиться і не має скоринки, як бляшковий, але проявляється у вигляді точкових поразок на тілі і кінцівках.

Бувають помірні випадки псоріазу з усього кількома осередками. Помірним псоріаз називається, коли уражено не більше 3-10% шкіри; звичайним – при більш 10%; але буває і так, що вражена вся шкіра.

У діток дошкільного віку псоріаз – досить поширена проблема. Але частіше малюки страждають від себорейного дерматиту, так званої «колискової шапочки» (жовта скориночка на голові) або пелюшкового дерматиту.

Стригучий лишай також може бути причиною появи червоних з лущенням ділянок на шкірі. А ще з псоріазом легко сплутати екзему. Тому перш ніж приступати до лікування дитини, відвідайте педіатра.

Чому з'являється псоріаз?

Більшість клітин шкіри ростуть і злущуються кожні 28-30 днів. Якщо у вашої дитини псоріаз, клітини шкіри в ураженій області виростають кожні 3-4 дні. І ці «лусочки» якраз є наростом шкіри, а почервоніння з'являється через посилений приток крові до даної області.

Ніхто не знає, чому організм вирішує генерувати клітини шкіри так швидко, але відомо, що дані зміни продиктовані імунною системою. Також на ризик розвитку псоріазу впливає генетика, але і без генетичної схильності у дитини може з'явитися псоріаз.

У дитинстві напади псоріазу можуть викликатися іншими захворюваннями (наприклад, застуда, вітряна віспа, тонзиліт, ГРВІ); травмування шкіри або стрес можуть посилити проблему, так що вам доведеться навчити малюка не чухати висип.

Псоріаз може з'явитися в будь-якому віці, але зазвичай проявляється у віці від 15 до 35 років. Кожен десятий пацієнт з псоріазом хворіє ним з дитинства, а у 75% пацієнтів він з'являється у віці до 40 років. І чим раніше з'являється псоріаз, тим більше ймовірності, що він прогресуватиме з віком.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас