Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

ЗДОРОВІ ЖИВОТИКИ – ЩАСЛИВІ ДІТИ

ЗДОРОВІ ЖИВОТИКИ – ЩАСЛИВІ ДІТИ
 

Біль в животі – один із найпоширеніших симптомів у дитини в перші роки життя, з яким батьки найчастіше звертаються до педіатра. Причин може бути безліч, а про основні з них розповів на своїй лекції Антон Асонов, кандидат медичних наук, лікар-педіатр Медичного Центру Святої Параскеви.

За словами лікаря, малюків в перші дні життя найчастіше турбують коліки, про які можна зрозуміти за поведінковими проявами дитини, такими як неспокій, пронизливий крик, піджимання або напруженість ніжок. Однією з основних причин виникнення колік є незрілість травної системи у дітей грудного віку. Зазвичай це явище не потребує медикаментозного лікування та минає самостійно до четвертого місяця життя немовляти.

Важливу роль відіграє раціон мами, що годує груддю. В деяких випадках матусі варто проаналізувати своє харчування і, можливо, виключити з раціону продукти, що можуть викликати надмірне газоутворення.

Також біль в животі у немовляти може бути викликаний поганим психологічним станом мами, що годує. Дуже важливо аби у родині була комфортна психоемоційна обстановка, адже переживання передаються і дитині. А при нервовому збудженні у немовляти стискаються м’язи живота, що додатково провокує виникнення болю.

Батькам варто пам’ятати, що під час кольок дуже важливо зберігати спокій і запастися терпінням, дотримуватись правильного режиму дня та годування дитини. Адже малюкові кольки – це поширене явище, яке характеризує адаптацію дитини до життя поза утробою матері.

Варто пам’ятати, що діагноз кишкові кольки встановлює ЛИШЕ ЛІКАР, який спочатку виключає причини плачу та крику, що пов’язані з іншими станами. Батькам потрібно порадившись з лікарем знайти спосіб для полегшення болю у животику і вжити всіх заходів, щоб малюк не відмовився від грудного вигодовування.

Але якщо кольки супроводжуються такими симптомами як підвищення температури, пронос, блювота чи погіршення загального стану дитини – слід негайно проконсультуватися з педіатром.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас