Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

«Мамо, в мене болить живіт»: поширені проблеми з дитячим животиком і їх рішення

 «Мамо, в мене болить живіт»: поширені проблеми з дитячим животиком і їх рішення
 

Хоч зазвичай ви і знаєте, що у малюка болить животик (це проявляється блювотою або діареєю протягом 24-48 годин), вам варто дізнатися побільше про причини болю в животі у дітей. І, звичайно ж, ви, як батьки, повинні знати, як допомогти дитині в кожній з цих ситуацій.

Закреп і газики

Як це відчувається: спазми і некомфортне здуття при цьому – поширені симптоми.

Що відбувається: Якщо ваш малюк не ходить «по-великому» два дні і більше, ви цілком обґрунтовано можете припустити, що у нього закреп, тому і болить животик. Насправді, закрепи є причиною болю в животі у дітей практично в половині випадків. Але навіть якщо дитина ходить в туалет регулярно, у неї все одно може бути закреп. Вона може щодня ходити «по-великому», але не випорожнюватися повністю.

Гази виробляються, коли їжа (особливо цукор) розщеплюється бактеріями в товстій кишці. Це нормальний процес, але у деяких діток виділяється більше газиків. Якщо у вашого малюка непереносимість лактози, то після споживання молочних продуктів у нього можуть бути болчі коліки через гази.

Що робити? Переконайтеся, що малюк споживає достатню кількість рідини і клітковини, і стежте за «білою» їжею в раціоні дитини. Споживання хліба, макаронів, картоплі, молока, сиру, яблук і бананів може стати причиною закрепів. Цільнозернові каші, грушевий сік допоможуть полегшити неприємний симптом, але також вам варто проконсультуватися з лікарем – можливо, дитині потрібні ліки.

Що ж стосується газиків, постарайтеся визначити, які продукти сприяють проблемі, і виключити їх з раціону дитини або хоча б зменшити їх споживання.

Гастроентерологічний рефлюкс

Як це відчувається: У дітлахів може бути рефлюкс в будь-якому віці. Немовлята часто відригують і, як правило, не люблять годування лежачи. Більш старші діти можуть відчувати печіння в грудях або в середині живота, що може навіть заважати їм спати.

Що відбувається: М'яз, що зазвичай перекриває стравохід, не закривається повністю, дозволяючи жорстким кислотним з'єднанням зі шлунку підніматися назад вгору. Багато немовлят страждають від рефлюксу, але з часом його переростають (приблизно до піврічного віку). Якщо рефлюкс залишається довше, це може бути гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), від якої може знадобитися медикаментозне лікування.

Що робити? Попросіть лікаря прописати малюкові препарати від печії. Рефлюкс може бути викликаний певними продуктами, тому прослідкуйте за раціоном малюка і скоректуйте його. Серед поширених «винуватців» - жирний фаст-фуд, гостра їжа, кислотні фрукти (як апельсини), м'ята, шоколад, кофеїн, а також споживання великих порцій або їжа незадовго до сну. Препарати від печії допоможуть позбутися неприємного симптому, їх можна давати малечі від 2 рочків.

Функціональний біль в животі

Як це відчувається: Постійно виникаючі болі навколо пупка, які зазвичай посилюються вранці і перед сном. Больові відчуття можуть тривати годинами або приходити і зникати протягом декількох тижнів, а також можуть бути настільки сильними, щоб дитина зігнулася.

Що відбувається: У деяких дітей просто дуже чутливий кишечник, тому що завгодно – від вірусу до звичайних газиків – може приносити больові відчуття. Ще однією причиною таких болів може бути стрес.

Що робити? Реагуйте спокійніше. Дітлахи часто менше скаржаться на біль в животі, якщо батьки намагаються їх відволікти, а не фокусують увагу на симптомах. Але й ігнорувати біль в животі не варто – він цілком реальний. Однак це не причина не ходити до школи кожен раз, коли він з'являється. Чим більше школи буде прогулювати малюк, тим більше стресу буде приносити її відвідування, і тим гірше буде реагувати його животик. Замість цього відволічіть дитину цікавою активністю або дайте полежати 10 хвилин. Якщо ви не можете відволікти її, а біль триває довше 20 хвилин, телефонуйте педіатру. Лікуються функціональні болю в животі клітковиною, спазмолітиками, поведінковою терапією.

Синдром подразненого кишечника

Як це відчувається: На додаток до спільного болю в животі (який часто виникає вночі), діти з СПК можуть також страждати від газиків і здуття. Також може з'явитися діарея або запор.

Що відбувається: СПК схожий з функціональним болем в животі. Він часто проявляється у підлітків, але і в більш ранньому віці теж може бути. Підвищена чутливість кишечника призводить до спазмів у відповідь на споживання певних продуктів або стрес.

Що робити? Їсти більше клітковини і менше жиру, щоб полегшити спазми, пов'язані з синдромом подразненого кишечника. Також варто споживати менше їжі і напоїв, що містять фруктозу і сорбітол. Техніки боротьби зі стресом також можуть бути ефективними в боротьбі з СПК.

Виразка

Як це відчувається: У дитини тупий біль, який то приходить, то зникає, і часто з'являється посеред ночі, коли шлунок порожній. Також може бути блювота і «стілець» з кров'ю.

Що відбувається: У малечі виразки шлунка зустрічаються досить рідко. І ні, вони не розвиваються через стрес (хоча він може посилити проблему). У більшості випадків виразки викликаються бактерією H. Pylori, яка передається через їжу і воду. Надмірне споживання нестероїдних протизапальних препаратів (як, наприклад, ібупрофен) може також привести до розвитку виразки, але це стосується лише дітей, які приймають знеболюючі на постійній основі при хронічних захворюваннях і спортивних травмах.

Що робити? Підтвердивши наявність виразки, лікар швидше за все призначить препарати, що блокують кислоту, і антибіотики. Щоб захистити дитину від появи виразки через нестероїдні протизапальних препарати, будьте обережні зі знеболюючими, даючи їх малюкові. Коли можна, давайте ацетамінофен замість них, якщо боретеся з дитячою температурою.

Абдомінальні мігрені

Як це відчувається: Біль, в основному навколо пупка, може бути дуже сильним і тривати більше години або навіть кілька днів. Також може спостерігатися часта блювота, втрата апетиту, нудота і головний біль. Між такими нападами можуть проходити тижні, і навіть місяці.

Що відбувається: Мало хто взагалі чув про абдомінальні мігрені, але їх викликають ті ж самі нейро-судинні тригери, що і головні мігрені. Як правило, діти, які страждають від абдомінальних мігреней, отримують їх з генетики, і з віком також страждають від головних мігренів.

Що робити? Покажіть дитину лікарю. Іноді дітлахи, які страждають від абдомінальних мігреней, можуть розпізнавати їх наближення, що дає можливість відразу випити ліки, щоб уникнути болю. Переконайтеся, що чадо достатньо спить і регулярно їсть, включаючи не тільки основні прийоми їжі, але і перекуси.

Чи може це бути апендицит?

Як показали дослідження, у дорослих симптоми апендициту класичні, а у дітей – ні. Тому нерідко ставиться невірний діагноз.

Апендикс – маленький орган, прикріплений до товстої кишки - до сих пір залишається загадкою. Тим не менш, ми знаємо, що він містить клітини, які допомагають боротися з інфекціями. Коли апендикс запалюється, його потрібно видаляти, перш ніж він розірветься і випустить бактерії в черевну порожнину. Апендицит може з'явитися у дітей будь-якого віку, але як правило апендикс запалюється в у малюків до 4 років.

Телефонуйте в швидку, якщо у дитини живіт болить не так, як зазвичай, або якщо при цьому з'явилася температура. Особливо підозріло, якщо біль починається навколо пупка і просувається вниз і право, супроводжується блювотою (особливо зеленою) і діареєю. Спробуйте провести такий тест: натисніть на живіт в місці, де болить, а потім різко відпустіть. Якщо біль посилюється після того, як ви відпускаєте, це може бути запалений апендикс. Також можна попросити дитину пострибати на місці і запитати, чи це боляче.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас