Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому місячні можуть «запізнюватися»? – 9 причин окрім вагітності

Чому місячні можуть «запізнюватися»? – 9 причин окрім вагітності
 

Турбуєтеся про затримку циклу, але точно знаєте, що не вагітні? Пропуск або затримка менструації може траплятися з безлічі причин крім вагітності. Навіть найпоширеніші причини затримки можуть варіюватися від гормонального дисбалансу до серйозних захворювань. Також затримка – абсолютно нормальне явище в двох випадках: коли менструація тільки починається і коли настає менопауза.

Як правило, менструація починається у віці від 10 до 15 років, і в перші два роки цикл коригується. Тому в цей період затримка або відсутність місячних – нормальне явище. Менопауза зазвичай починається у віці 45-55 років, і так як цей період також є перехідним, цикл може ставати нерегулярним.

У більшості жінок цикл триває близько 28 днів, але від 21 до 35 днів – це теж здоровий менструальний цикл. Якщо ж ваш цикл не вписується в ці рамки, затримка місячних або їхня відсутність може траплятися з безлічі причин окрім вагітності.

Причини затримки крім менструації

Стрес

Стрес може впливати на гормональний фон, а відповідно, і на ваш цикл. Згодом він може привести до таких проблем зі здоров'ям, як раптовий набір або втрата ваги, що також може вплинути на менструальний цикл. Якщо ви підозрюєте, що стрес – причина затримки, спробуйте практикувати техніки релаксації і внести зміни в своє життя, щоб про максимуму позбутися від стресових ситуацій.

Маленький вага

Жінки з харчовими розладами, як анорексія або булімія, можуть страждати від затримок або відсутності місячних. Якщо ваша вага більше ніж на 10% нижча нормального для вашого зросту, це може негативно впливати на різні функції організму, в тому числі і зупинити овуляцію. В цьому випадку вам потрібно почати лікуватися від харчового розладу, щоб привести в норму вагу, а з ним і налагодити менструальний цикл.

Ожиріння

Як низька вага може стати причиною гормональних розладів, так і зайва. Якщо ваш гінеколог визначить, що причиною збоїв в циклі є зайва вага, вам доведеться сісти на дієту і зайнятися спортом.

Симптом полікістозних яєчників (СПКЯ)

СПКЯ – захворювання, що змушує організм виробляти більше чоловічого гормону, андрогену. В результаті цього гормонального дисбалансу в яєчниках утворюються кісти, що може зробити овуляцію нерегулярною або взагалі зупинити її. Інші гормони, такі як інсулін, також можуть виходити з балансу, наприклад, через резистентність до інсуліну, що також пов'язано зі СПКЯ. Лікування СПКЯ зосереджується на полегшенні симптоматики. Ваш доктор напевно пропише вам протизаплідні або інші гормональні ліки, які допоможуть налагодити цикл.

Оральні контрацептиви

Цикл може збитися, коли ви починаєте або закінчуєте приймати протизаплідні таблетки. Вони містять гормони естроген і прогестин, які запобігають виходу яйцеклітини з яєчника. Після припинення прийому оральних контрацептивів на відновлення циклу може піти до півроку. Інші види контрацептивів, які імплантуються або вводяться, також можуть стати причиною відсутності менструації.

Хронічні захворювання

Хронічні захворювання, як діабет і целіакія, також можуть вплинути на менструальний цикл. Зміни рівня цукру призводять до гормональних змін, тому, хоч і рідко, діабет може бути причиною нерегулярних циклів. Целіакія викликає запалення, яке може привести до пошкоджень тонкої кишки, через що організм не може засвоювати ключові поживні речовини. А це також може стати причиною затримки.

Рання менопауза

У більшості жінок менопауза починається у віці 45-55 років. Якщо симптоми менопаузи проявляються у віці близько 40 років або раніше, вона називається ранньою. Це означає, що з цього часу менструація іноді може затримуватися або зовсім не приходити, і в кінці кінців вона закінчиться повністю.

Проблеми з щитовидкою

Занадто активна або недостатньо активна робота щитовидної залози також може бути причиною затримки або відсутності місячних. Щитовидка регулює метаболізм, в тому числі може впливати і на гормональний рівень. Захворювання щитовидної залози, як правило, лікуються медикаментозно, після чого цикл зазвичай відновлюється.

Коли звернутися до лікаря

Доктор допоможе визначити причину вашої затримки, поставить правильний діагноз і призначить лікування. Щоб у лікаря була максимально повна і об'єктивна інформація, записуйте всі зміни в циклі і здоров'ї в цілому. Негайно зверніться до фахівця, якщо у вас з'явилися рясні криваві виділення, температура, біль, нудота і блювота, а також, якщо кров іде більше 7 днів.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас