Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

5 важливих етапів розвитку дитячого малюнка

5 важливих етапів розвитку дитячого малюнка
 

Чи цікаво вам, чому наука твердить: «Мотивуйте дітей малювати»? Чи знаєте ви про різні етапи розвитку дитячого малюнка і про їх вплив на розвиток чада? Якщо ваші відповіді на ці питання негативні, але ви хочете дізнатися більше про значення дитячих малюнків і малювання для розвитку дитини, ця стаття буде для вас, як батьків, цікавою і корисною.

Розвиток дитячого малюнка

Як правила, етапи розвитку малюнка у дітей збігаються з принципами розвитку дитячої творчості в загальному. Але пам'ятайте, що кожна дитина розвивається по-своєму, і деякі дітки ніколи не реалізують свій потенціал в малюванні через відсутність інтересу. І ви повинні розуміти, що це також нормально і ніяк не впливає на загальний розвиток малюка.

Психологи і педагоги довго вивчали, як діти демонструють свої етапи розвитку за допомогою малювання, і виділили відповідно кілька основних етапів розвитку дитячого малюнка. Залежать вони від дитячого віку, і всього їх п'ять.

Етап 1: 2-4 роки

Цей етап малювання визначають випадкові зображення і каракулі, коли малюк тільки починає рухати рукою (в основному, безладно), тримаючи в ній олівець або крейду. Крихітка буде малювати лінії і точки, просто водячи інструментом для малювання по аркушу паперу. Саме тут творчість дитини має абсолютно безмежний простір для розвитку, так як у неї ще немає поняття зовнішнього вигляду об'єктів.

Етап 2: 3-7 років

На цьому етапі передсхематичного мистецтва дитина використовує різні геометричні форми і лінії різної довжини, щоб малювати об'єкти. Але вона все ще не розуміє, як ці об'єкти влаштовані і організовані. Тобто, вони можуть перебувати в різних місцях, з повною відсутністю перспективи і навіть горизонту, поки малюк не зрозуміє, як розташовувати їх логічно.

Етап 3: 6-11 років

Це вік схематичних малюнків. Тобто, одні і ті ж об'єкти дитина буде зображувати приблизно однаковим чином. Наприклад, люди і будинки будуть завжди на малюнках виглядати однаково. Але в міру проходження даного етапу чадо напевно виділить для себе кілька базових ліній (орієнтирів) і буде розташовувати об'єкти на малюнку на різних відстанях (початкове поняття перспективи).

Етап 4: 9 років і більше

Це перехідний етап і час, коли навички малювання у дітей значно поліпшуються. Дитина може почати малювати красиво навіть як для дорослої людини. Як би там не було, але в цьому віці дитинство все ж бере верх, тому ви будете бачити в малюнках як значні поліпшення, так і колишні схематичні зображення. Однак на цій стадії розвитку дитина починає усвідомлювати гендерні ролі людей, що на малюнках буде відображатися у вигляді таких деталей, як різний одяг, зачіски і фігура у чоловіків і жінок (хлопчиків і дівчаток).

Етап 5: 12 років і більше

Остання стадія розвитку дитячого малюнка – реалізм. Дитина стає грамотним художником, вона більше дізнається про мистецтво, інструменти і прийоми малювання, а також про навколишній світ. Тепер вона знає, як виглядає доросле мистецтво і починає малювати відповідно до свого нового розуміння і сприйняття життя. Також на цьому етапі яскраво будуть проявлятися аспекти самокритики на адресу власних малюнків.

Користь малювання для розвитку дитини

• Малювання не тільки допомагає дитині рости і розвиватися у багатьох сферах, але і дає вам можливість відслідковувати розвиток малюка на різних етапах.

• Малювання розвиває дрібну моторику, в чому ви можете допомогти ще сильніше, якщо будете пропонувати малюкові різні інструменти для малювання.

• Малювання розвиває креативність дитини, так як дає їй можливість зображати що завгодно і як завгодно (без контурів, як в розмальовках, або інших інструкцій і обмежень).

• Малювання сприяє емоційному розвитку, що буде корисно в багатьох сферах життя.

Тому дайте чаду можливість малювати стільки, скільки хочеться, і так як йому хочеться!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас