Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Зимові ігри для дітей (частина друга)

Зимові ігри для дітей

ЛІПИМО СНІГОВИКА

З якого віку пропонувати?
Малюка, який ще не вміє ходити навряд чи зацікавить те, як мама, пихкаючи, буде катати снігові кулі. Якщо дитина вже ходить самостійно, то в той момент, коли їй набридне спостерігати за мамою, вона зможе себе чимось зайняти. Малюка років з трьох можна спробувати навчити катати снігові грудки самому. Таким чином, починати можна з дітьми близько року. Чим більше діток бере участь у грі, тим цікавіше.

Що знадобиться?
Теплі, краще шкіряні рукавички, липкий сніг, відро, морквина, гілочки, шишки, каштани і т. д.

Приготування.
Ніяких.

Де грати?
Там де багато-багато снігу.

Гра.
Скачайте снігові кулі та зліпіть сніговика. Досвід показує, що маленькі діти охоче підключаються до гри на етапі причіпляння носа і надягання відра, але найбільше вони раді зруйнувати мамин шедевр, не варто їм це забороняти. З дітьми постарше спробуйте побудувати цілий сніговий світ: фортецю, сніговика, зайчика, дельфіна, ведмедя і т. д., наскільки вистачить сил і фантазії. Не нехтуйте можливістю розфарбувати свої шедеври кольоровою водою.

КАТАЄМОСЯ НА САНЧАТАХ

З якого віку пропонувати?
З 1 року і 3-4 місяців. А може раніше чи пізніше. Зверніть увагу на те, наскільки впевнено дитина сидить у санках, чи вміє вона триматися і т. д. Цікаво грати з 2-3 дітьми.

Що знадобиться?
Санки

Приготування.
Ніяких.

Де грати?
Там де є утрамбовані снігові доріжки і на гірці (чим молодші діти, тим більш пологою вона повинна бути).

Гра.
Прокатайте малюка на санках, але не соромтеся, пробіжіть, нехай дитина відчує швидкість, адже швидко їхати - весело, а повільно - набридає вже через 5-10 хвилин. З´єднайте санки в паровозик, дуже весело якщо мама-машиніст сповіщає округу криком «Ту-ту-ту, чух-чух-чух, наступна станція «Магазин»!» Нехай дітки спробують самі покатати один одного або порожні санки. Покатайтеся з гірки. Мама може сісти разом з малюком, може штовхати, а заодно притримувати і направляти санки позаду, а може і зовсім відпустити дитину саму. Тут все залежить від віку малюка, якості гірки і відчайдушності мами.

ГОДУЄМО ПТАХІВ

З якого віку пропонувати?
Місяців з 8-9.

Що знадобиться?
Хліб, насіння і т. д.

Приготування.
Ніяких. Правда, якщо ви вирішили повісити годівницю, доведеться, звичайно, її й зробити.

Де грати?
Там де є птахи, чим більше - тим краще.

Гра.
Для малюків в якості їжі для птахів краще взяти насіння, з ним простіше - висипав і все. Дітям постарше краще запропонувати хліб, відщипування шматочків непогано розвиває моторику. Чим більше ви зможете приманити птахів, тим веселіше буде вашій дитині.

ГРУЗЧИКИ

З якого віку пропонувати?
Приблизно з року.

Що знадобиться?
Лопатки (великі та малі), вантажівки (що більша машина, тим цікавіше)

Приготування.
Ніяких.

Де грати?
Там де багато снігу, але через брак кращого підійде і невелика купка.

Гра.
Малюки від року до двох погано справляються з великими лопатами, але все одно періодично пропонуйте їм їх, звичайно, якщо вони освоїли маленький совочок для піску. Більшість дітей із задоволенням капають і пісок, і сніг. Вам нічого вигадувати не потрібно, просто запропонуйте наповнити вантажівку снігом, а потім провезіть його трохи (або дитина сама зробить це) і висипте сніг з кузова. Потім операція «завантаження» починається заново.

БАСКЕТБОЛ

З якого віку пропонувати?
З 2-2,5 років, іноді можливо раніше. Але не відмовляйтеся від ігор з м´ячем на вулиці взимку взагалі! Навіть однорічний малюк може покидати м´ячик у сніг.

Що знадобиться?
М´яч або просто сніжки.

Приготування.
Викопайте в снігу лунку, чим молодша дитина, тим ширшою повинна бути ямка.

Де грати?
Де є глибокий сніг або замет.

Гра.
Кидайте м´яч або сніжки в лунку. Ця гра добре розвиває окомір, влучність.

Попередня частина

За матеріалами ellina2004.narod.ru

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас