Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитині доведеться носити окуляри? Як допомогти змиритися і звикнути до них?

Дитині доведеться носити окуляри? Як допомогти змиритися і звикнути до них?
 

Коли дитині прописують окуляри для зору, це непростий досвід як для самого чада, так і для його батьків. Насправді більший стрес переживають саме батьки, бачачи, як 5-річний малюк гризе дужки своєї нової пари, або умовляючи підлітка одягти їх до школи. Крім цього відразу ж з рішенням купити окуляри дитині виникає ціла купа питань і переживань – не тільки про те, як вибрати дитячі окуляри для зору, але і як змусити чадо носити їх постійно, навчити доглядати за ними і т.д. Знайомо?

Ми постараємося допомогти вам у цій непростій справі, запропонувавши поради від експертів та батьків, які вже зіткнулися з цією проблемою і пережили цю «війну».

1. Для початку не панікуйте. Вас може шокувати і засмутити новина про те, що дитині потрібні окуляри, особливо, якщо вам завжди здавалося, що вона прекрасно бачить, і ви просто пішли на профілактичний огляд. Найгірше, що ви можете зробити, це показати свої емоції – дитина моментально їх підхопить і теж буде переживати, що їй доведеться носити окуляри. Потім переконати її, що в цьому немає нічого поганого, буде досить складно. Тому з самого початку не ускладнюйте собі життя, показуючи їй, що це проблема.

2. Запитайте у окуліста, які довгострокові прогнози. Якщо у малюка короткозорість або сильний астигматизм, носити окуляри йому доведеться роками (не все життя, звичайно, тому що існують контактні лінзи). У дітей з далекозорістю є ймовірність «перерости», якщо обидва ока бачать однаково. Або може бути таке, що окуляри потрібно буде одягати тільки в деяких випадках.

3. Поговоріть з дитиною. Згадайте всіх знайомих людей, які подобаються малюкові і які носять окуляри, а також улюблених персонажів і т.д. Дитині буде набагато простіше змиритися, якщо вона знатиме, що вона така не одна. Тим більше, що намагаючись наслідувати своїм улюбленим героям, як Гаррі Поттер, деякі дітки навіть засмучуються, що у них немає окулярів.

4. Сьогодні вибір неймовірно великий! Пройшли ті часи, коли окуляри для зору були некрасивими і випускалися в двох-трьох моделях. Сьогодні вони можуть стати стильним аксесуаром, ви можете вибрати будь-яку форму оправи і колір. Діткам подобаються яскраві кольори, так що просто виберіть акесуар для зору, який до душі вашому маленькому моднику.

5. Нехай окуляри вибирає той, хто їх носитиме. Якщо вони подобаються малюкові, він буде в них ходити. Якщо ж ви виберете для дитини окуляри, які їй не подобаються, будьте впевнені, вона постійно буде їх то губити, то забувати одягти.

6. Вибравши 3-4 оправи, приміряйте їх уважніше. Сядьте перед хорошим дзеркалом і розгляньте з різних ракурсів кожну з них. Ви можете навіть пофотографувати дитину, щоб вона побачила, як виглядає в тих чи інших окулярах з боку. Також ви можете приміряти декілька невдалих варіантів, в яких будете виглядати нерозумно і смішно, щоб малюк зрозумів, наскільки хороший його вибір. А також пам'ятайте, що у вас є час, і якщо сьогодні ви не впевнені на рахунок свого вибору, поверніться до магазину через пару днів і оцініть його свіжим поглядом.

7. Врахуйте інтереси і захоплення дитини – які окуляри будуть практичними для неї? Адже ніхто не зрадіє зігнутій оправі або тріснутій лінзі. Та й дитині захочеться, граючи в футбол, бачити м'яч до того, як він опиниться занадто близько. В цьому випадку, наприклад, краще зробити вибір на користь спортивних окулярів з лінзами для зору або віддати перевагу лінзам. Вже з 7 років діткам можна купувати лінзи – в цьому віці вони готові за ними доглядати і дотримуватися всіх інструкцій. Але лінзи варто одягати тільки на короткий час, наприклад, на тренування.

8. Коли ви вибрали і замовили окуляри, і вже їдете їх забирати, візьміть з собою дитину, щоб фахівець налаштував їх під неї. Окуляри повинні сидіти максимально зручно і не приносити дискомфорту. Також врахуйте, що дитина може не відразу почати краще бачити в окулярах, адже м'язам очей потрібен час на те, щоб до них звикнути.

9. Мотивуйте дитину носити окуляри і нагороджуйте її за старання. Якщо ж вона зовсім відмовляється їх одягати, не сваріться, зробіть вигляд, що вас це не турбує, і спробуйте пізніше.

10. Згодом і в міру зміни зору дитини вам, можливо, доведеться міняти окуляри. Тому регулярно відвідуйте офтальмолога, щоб переконатися, що куплена пара все ще підходить чаду.

Ще одна хороша ідея – через якийсь час просто купити чаду нові окуляри, щоб у нього, як у справжнього модника, був вибір. Так чадо одягатиме окуляри з великим задоволенням, підбираючи кожен день пару під свій наряд.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас