Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як багато цукру можна дітлахам?

Як багато цукру можна дітлахам?
 

Чи бачили ви дитину, яка не любить солоденьке? Навряд чи. Але як дізнатися, чи споживають ваші дітки занадто багато цукру? У цій статті ми поділимося з вами думкою експертів-дієтологів і порадами, як зменшити споживання солодощів дитиною.

Більшість з нас їсть дуже багато солодощів, і сучасні дієтологи все сильніше закликають нас обмежити кількість «вільного цукру», який ми споживаємо. Але що саме це означає? «Вільний цукор» - це будь-який цукор, який додається в їжу або напої, а також присутній в натуральних непідсолоджених соках, меді і сиропах. Сюди не входить тільки цукор, що міститься у фруктах, овочах і молоці. Отже, «вільний цукор» не повинен становити більше 5% калорій, які ми споживаємо протягом дня; а у дітей, згідно з останніми дослідженням, цей показник досягає 12-16%.

Що відбувається, коли ми споживаємо дуже багато цукру?

Споживання зайвого цукру зазвичай означає споживання зайвих калорій; якщо ми їх не використовуємо, вони відкладаються у вигляді жиру. Це може привести до набору ваги, і якщо зайва вага з'являється у дитини, швидше за все, вона у неї залишиться і в підлітковому, і в дорослому віці, і може обернутися ожирінням.

З огляду на це, скільки «вільного цукру» можна споживати дітям і чи дійсно все так погано? – Звичайно, повністю обмежувати дитину від цукру не потрібно. Але цукор повинен бути присутнім в раціоні дитини не на постійній основі, а час від часу. Їжа, що містить багато цукру, як правило, містить менше вітамінів і мінералів, тому не можна, щоб вона заміняла поживну їжу для дитини, необхідну для росту і повноцінного розвитку.

Тому намагайтеся дотримуватися наступних норм відповідно до віку дитини:

• 4-6 років – не більше 19 грамів цукру (5 чайних ложок) на день;

• 7-10 років – не більше 24 грамів цукру (6 чайних ложок) на день;

• від 11 років – не більше 30 грамів (7 чайних ложок) на день.

Якої їжі слід уникати?

Багато покупних бісквітів, сухих сніданків, соусів, тортів і тістечок, шоколадок та інших солодощів, а також газовані напої містять дуже багато цукру. Майже чверть «вільного цукру» в раціон наших дітей надходить з солодких напоїв, адже в одній тільки пляшці солодкої газованої води міститься близько 9 чайних ложок цукру.

Деякі вважають, що харчування дитини впливає на її поведінку. Наприклад, що з-за цукру дітки стають гіперактивними і втрачають пильність в школі. Зараз на цю тему ведуться активні дискусії, так як батьки стверджують це з упевненістю, але жодні наукові дослідження ще не підтвердили цього факту.

Як зменшити споживання цукру дитиною?

Сухі сніданки замініть (або розбавляйте 50/50) здоровими кашами з ягодами і фруктами, фруктовими йогуртами, давайте тости, булочки, бутерброди, яєчню або омлет. Уважно читайте склад каш швидкого приготування (на відміну від простих круп вони можуть бути багаті клітковиною, необхідною дитячому організму, але також містити багато цукру).

Замість тортиків, тістечок і солодощів запропонуйте дитині більш здоровий перекус – бублики, несолодкі крекери, фрукти, горіхи, овочі або дієтичні хлібці з невеликою кількістю арахісового масла, хумусу або бананом. Солодкі газовані напої замініть середньогазованою або негазованою мінералкою з невеликою кількістю натурального непідсолодженого соку. Ще однією смачною альтернативою може стати холодне молоко, збите в блендері з фруктами або ягодами.

Спробуйте перейти на випічку без цукру або з мінімальною його кількістю, спробуйте пекти фруктові тарти. Також йогурти з фруктами і фруктові салати стануть прекрасною альтернативою покупним солодощам.

Залучайте малечу до приготування корисних домашніх десертів - якщо дітлахи будуть вам допомагати, їсти їх вони будуть з набагато більшою охотою.

І, як завжди, будьте прикладом. Дітки копіюють поведінку дорослих, особливо своїх батьків. Якщо малеча буде бачити, що ви дотримуєтеся здорового харчування, діти будуть брати з вас приклад.

Загалом, головне правило – не обмежити кількість цукру (через що дитина буде хотіти солодкого ще сильніше, аж до істерик), а привчити дітей харчуватися правильно, перейти на більш здорові перекуси і напої, їсти більше фруктів, овочів і клітковини. Також важливо вести активний спосіб життя і мотивувати дитину до занять спортом.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас